zondag 19 april 2015

Wat me opviel aan Nederland(ers)

Afgelopen zaterdag t.e.m. dinsdag was ik op reis in Zeeland. Ik ga dit keer geen verslag schrijven over de hele reis, maar waar ik het wel over wil hebben met jullie is de dingen die me opvielen aan Nederland en z'n lieve inwoners. Ik ben vroeger wel al af en toe eens een dagje in Nederland geweest, maar dit was de eerste keer dat ik er voor langer dan één dag verbleef.

Het eerste wat me opviel was dat de wegen in Nederland veel beter zijn dan die in België. België staat erom bekend om heel onaangename wegen te hebben. In Nederland zijn er minder putjes en bultjes in de weg en is het dus veel aangenamer als passagier in de auto. Wat me ook op viel in het verkeer was dat er in Nederland een stuk meer rotondes zijn en minder kruispunten. Ik denk wel dat dit een voordeel is, aangezien rotondes heel wat veiliger zijn dan kruispunten.

Belgen en Nederlanders kunnen heel negatief doen over elkaar. Zo hebben beide partijen een hele hoop moppen over de ander klaar en zijn er veel te veel vooroordelen. Aangezien deze vooroordelen er bij ons allemaal wel ergens een kleine beetje inzitten, was ik licht verrast door de vriendelijkheid. Nederlanders zijn een heel stuk vriendelijker dan wij Belgen! Heel vaak glimlachten mensen naar mij op straat of kreeg ik een vriendelijk knikje terug. Ook was het personeel in het hotel veel vriendelijker dan in de meeste hotels waar ik al geweest ben (in andere landen, uiteraard) en kon er regelmatig eens een grapje vanaf. Misschien lag het aan mij, misschien lag het aan het mooie weertje of misschien moeten wij Belgen maar eens beginnen inzien dat Nederlanders helemaal zo vervelend niet zijn, maar juist heel erg fijne mensen.

Iets anders wat me al snel opviel is dat er veel meer honden zijn. Dit kan liggen aan de buurt waarin ik logeerde of aan de buurt waarin ik woon, maar ik heb opvallend meer honden gezien dan ik er thuis zie. Ook rijden er in Nederland heel wat meer fietsers rond. Volgens mijn ouders komt dit door de wegen in Nederland, die heel wat vlakker zijn. Hoe dan ook, ik vind dat wij er een voorbeeld aan mogen nemen: goed voor de gezondheid én goed voor het milieu!

En uiteraard als laatste: de taal. Hoe vaak mensen ook zeggen dat Belgen en Nederlanders allebei Nederlands praten; ik blijf het er oneens mee. Er zijn grote verschillen tussen het Vlaams en het Nederlands. Gelukkig verstaan we elkaar meestal wel. Één keer kwam ik echter in een winkeltje binnen en antwoordde ik op de vraag van de verkoper. Toen vroeg die aan m'n mama wat ik net gezegd had. (Ookal praat ik geen dialect en ben ik echt geen mompelaar... denk ik?)

Er zijn dus wel een paar verschillen, maar er zijn natuurlijk ook een hele hoop gelijkenissen. Persoonlijk voel ik me meer verbonden, als Vlaming, met Nederlanders dan met Walen. Ik zou er zelf geen enkel probleem mee hebben moest België ooit splitsen en Vlaanderen een deel van Nederland zou worden...

In ieder geval: ik heb een heerlijke tijd in Zeeland gehad!
Wat is jullie favoriete plaats in Nederland? Misschien ga ik daar dan de volgende keer wel langs!

Liefs,
Hanne .x

Volg jij me al op Bloglovin?

4 opmerkingen:

 1. Wij Nederlanders zijn inderdaad best nog wel leuk ;-) Meestal dan.
  En dat Vlaams en Nederlands eigenlijk heel verschillend zijn, dat ben ik het met je eens. Hoe vaak we wel niet een Vlaams meisje dat ik kende moesten vragen: Pris, alsjeblieft, nog een keer en nu langzaam! Ik versta er geen woord van zo' ;-) Nou kwam die wel uit West-Vlaanderen, de regio scheelt ook. Oh, en sommige woordverschillen zijn ontzettend grappig. Kleedje (mijn eerste gedachte elke keer als ik het hoor is een tafelkleed, of zo'n gehaakt dingetje die jullie over je hoofd trekken), of een tas koffie (wie gooit er nu koffie in een tas, dat wordt een knoeiboel!), of ... nou ja, dat ene woord dat ik maar niet noem bij een Vlaams blog, want dat is onbeschoft ;-)

  Het 'mafste' was nog wel toen mijn beste vriendin met een Belg trouwde. Ze werd daar door iedereen ... jawel, gecondoleerd! En dat doen wij Nederlanders alleen na een overlijden, niet na iets feestelijks als een bruiloft.

  Dus we zijn in sommige opzichten best wel anders. En toch blijf ik jullie Belgen een geweldig volk vinden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van dat condoleren heb ik zelf ook nog nooit meegemaakt! Normaal zeggen wij dat ook enkel bij een overlijden.
   En het is zeer normaal dat je iemand van West-Vlaanderen niet verstaat, het grootste deel van de Belgen verstaat hen ook niet (ik inclusief) ;)

   Verwijderen
 2. Euhmm, als rasechte Westvlaming wil ik mijn taaltje toch wat verdedigen. Allereerst, ik geef toe dat we een beetje vreemd praten, maar is dat niet bij elk dialect zo? Trouwens, met mijn dialect werd wel een fantastische serie gemaakt (zonder ondertiteling overigens!)...of keken jullie niet naar Eigen Kweek? ;-)
  Leuke blog, zet ik zo bij mijn favorieten...kmeugen tog é? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk! Ik heb het een beetje veralgemeend. Er zijn uiteraard grote verschillen tussen alle West-Vlaamse dialecten en sommige zijn best wel verstaanbaar! Haha ja en inderdaad Eigen Kweek is een top serie! (grappig eigenlijk dat West-Vlamingen in interviews e.d. wel soms ondertiteld worden en dan bij Eigen Kweek weer niet) :)
   Dankje! Jij mag dat! ;)

   Verwijderen