zondag 28 juni 2015

Finished Books | Juni

Nog twee dagen en dan is de maand juni al weer om. Wat gaat de tijd toch snel! 
Vorige maand begon ik met de rubriek 'Finished Books', met als doel om mezelf een beetje meer aan het lezen te zetten. Over het resultaat ben ik erg tevreden: deze maand las ik drie boeken, ondanks de drukke examenperiode die ik gehad heb. Komt dit dan echt door deze posts op mijn blog? Ik denk het wel, aangezien het idee om op het einde van de maand maar één of zelfs geen boek te hebben om over te schrijven me afschrikt.

   

In juni las ik 'Heer Der Vliegen' van William Golding, 'Omhulde Stad' van Ransom Riggs en 'De Wijde Wereld' van Hugo Matthysen.

HEER DER VLIEGEN
Heer der Vliegen, geschreven door William Golding, is volgens velen een echte klassieker en is erg geliefd. Daarom waren mijn verwachtingen ook best hoog.

Het boek gaat over een groep jongens die door een catastrofe op een onbewoond eiland belanden. In het begin gaat alles nog best oké, maar hoe langer ze op het eiland vast zitten, hoe minder beschaafd de jongens beginnen worden. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opnieuw alle oude gewoontes en instincten voor die de mens overwonnen dacht te hebben. De jongens worden op den duur echt barbaars en dat leidt alleen maar tot gruwelijke dingen.

Het verhaal was inderdaad goed gevonden, erg spannend en met hier en daar een paar onverwachte wendingen. Maar, (die hoorde je waarschijnlijk al aankomen) ik vond het boek niet zo fijn geschreven. Sommige passages vond ik erg langdradig. Ook had ik telkens moeite om terug in het verhaal te komen wanneer ik weer begon te lezen. Ik begrijp wel dat dit voor sommige mensen een fantastisch boek is, aangezien het op zich wel een sterk verhaal is, maar de schrijfwijze van Mr Golding lag mij jammer genoeg niet echt.

OMHULDE STAD
Vorige maand las ik 'De Bijzonder Kinderen Van Mevrouw Peregrine' en zoals ik toen al zei, wou ik deze maand graag het vervolg lezen. Ik vond het eerste boek echt geweldig en verwachtte dan ook niets anders van het tweede boek van Ransom Riggs.

Het verhaal sluit direct aan op het vorige boek (ik raad dus niet aan om dit boek te lezen, zonder dat je het eerste deel gelezen hebt). Jacob begint aan een erg gevaarlijke en spannende reis met de nieuwe vrienden, die hij op het eiland gemaakt heeft. De bijzondere kinderen gaan op pad naar Londen, in de hoop dat ze daar mevrouw Peregrine zullen kunnen redden. Onderweg ontmoeten ze nieuwe bondgenoten, bijzondere dieren en verrassingen in allerlei gedaanten.

Net zoals in het eerste boek, zitten ook in 'Omhulde Stad' een hele hoop oude foto's verwerkt. De foto's sluiten zo goed aan bij het verhaal en het geeft je nog meer het gevoel dat het hele verhaal echt gebeurt.
Het verhaal blijft erg spannend met hier en daar weer grappige en romantische elementen in verwerkt. Het boek heeft ook net als zijn voorganger een hele hoop onverwachte wendingen, wat het nog leuker maakt om te lezen.
Het boek is een heel stuk dikker dan Heer Der Vliegen, maar toch las ik het veel sneller uit. Dit komt doordat ik altijd erg veel zin had om erin verder te lezen en ook doordat, wanneer je het boek opnieuw opneemt om te lezen, je na de eerste zin al direct weer helemaal in het verhaal zit.
Of ik volgende maand het derde deel lees? Nou, ik was dat eerlijk gezegd wel van plan, tot ik erachter kwam dat het derde deel helemaal nog niet uit is. Jammer!

Ooh en nog een leuk extraatje: binnenkort starten de opnames voor de film die Tim Burton gaat maken van het eerste boek. En een deel van die opnames gaan door in een oud kasteel in België!

DE WIJDE WERELD
Toen we in de lessen Nederlands bezig waren over het onderwerp 'sprookjes' kwamen daar natuurlijk een paar voorbeelden aan te pas. Drie daarvan kwamen uit het boek 'De Wijde Wereld' van Hugo Matthysen. Het waren erg moderne sprookjes en persoonlijk vond ik ze hilarisch. Uiteraard moest ik dit boek gewoon eens lezen!

Het boek bestaat uit allemaal verschillende korte verhaaltjes. Nu ja, het zijn niet allemaal echt verhaaltjes: soms zijn het ook gewoon de meningen van Hugo Matthysen over bepaalde zaken of over andere schrijvers.
Het boek op zich is vrij dun, en dat het dan nog eens opgedeeld is in kleine stukjes, maakt het heel handig om te lezen in een drukkere periode (tijdens de examenperiode, bijvoorbeeld).
Hier en daar begreep ik eens een verhaaltje niet (misschien ben ik nog een beetje te jong?) maar het grootste deel vond ik echt best wel grappig. De schrijfwijze deed me soms denken aan de satirische artikels van Richard.
De soort humor die in het boek gebruikt wordt, ligt me wel. Ik kan me echter wel voorstellen dat sommige mensen het wat minder leuk vinden om te lezen; hangt er een beetje vanaf wat voor soort humor je verkiest.

Zo, dat was het voor juni. Welke boeken heb jij gelezen deze maand?
Zijn er boeken die ik volgens jou echt eens gelezen moet hebben?

Veel liefs,
Hanne .x

Volg jij me al op Bloglovin?

2 opmerkingen:

  1. All The Bright Places van Jennifer Niven! Sinds ik het gelezen heb, is het mijn favoriete boek! :) X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aah dan moet ik dat zeker eens lezen hé! ;) .x

      Verwijderen