zondag 2 augustus 2015

Finished Books | Juli

Het is vandaag zondag 2 augustus, naar mijn gevoel echter is het net alsof het nog maar zondag 12 juli is. Ik vind het altijd zo frustrerend dat de tijd nóg sneller gaat wanneer het vakantie is. En dit jaar is het echt wel uitzonderlijk, maar dat komt dan misschien weer omdat ik niet echt veel 'hier' ben geweest de laatste maand. Nee, ik was helemaal niet op reis. Of nouja, fysiek toch niet. Mentaal was ik misschien wel op reis, dankzij al die boeken die ik de afgelopen maand gelezen heb. Ja het zijn er een hele hoop en laat dat nou net zijn waar ik het vandaag met jullie over wil hebben: Finished Books, Juli


DE 100 JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN
De kaft en de titel alleen al gaven mij veel hoop voor dit boek. Het zag er echt fantastisch uit! En de beschrijving op de achterflap zag er ook niet slecht uit. Ik begon in dit boek van Jonas Jonasson te lezen in juni, maar aangezien ik hem dan nog niet uit had, staat hij dus een maandje later in deze post.

Het verhaal gaat over Allen, een 100-jarige man, die besluit om uit het raam van het bejaardentehuis te klimmen en ervandoor te gaan. Hij beleeft een heus avontuur, en krijgt er hier en daar een vriend of vijand bij. Tussen de hoofdstukken over dit avontuur, wordt er ook verteld over Allens verleden. Allens erg absurde verleden.

Het boek heeft me eigenlijk wat teleurgesteld. Ik had gehoopt dat het grappig zou zijn, wat het soms ook wel was, maar het is allemaal soms een beetje té absurd. Ook was het niet altijd even fijn geschreven: sommige stukken waren erg langdradig en oninteressant. Ik ben niet zo'n persoon die delen gaat overslaan in een boek, gewoon omdat ze wat vervelen, maar als ik zo iemand zou geweest zijn, zou ik hier heel wat delen geskipped hebben.
Zo zie je maar dat kaft en titel niet alles zijn hé ;)


HOEVEEL WEEGT BLAUW
Ik wou graag eens wat gedichten lezen van Johanna Kruit, en toen ik zag dat er in de bib een boekje lag waar een paar van haar gedichten in stonden en ook nog van drie andere schrijvers, had ik het meteen mee. In het boekje schrijven alle vier de dichters telkens over een kunstwerk -er staat altijd een foto bij-. Soms waren er bij die andere dichters ook leuke stukjes bij, maar over het algemeen was ik toch het meeste overtuigd door Johanna Kruit haar schrijfwerk. In ieder geval is dit wel een erg leuke manier om met verschillende dichters tegelijk kennis te maken.


HONDERD UUR NACHT
Dit boek, geschreven door Anna Woltz, gaat over de Nederlandse Emilia die wegloopt van huis. Ze neemt op haar eentje een vliegtuig naar New York, omdat haar vader een grote fout begaan heeft waardoor heel Emilia's leven werd omgegooid. Een paar dagen nadat ze echter aangekomen is in de grote Amerikaanse stad, komt er een orkaan aan. Een hele beproeving staat haar te wachten.

Toen ik een paar bladzijden ver was in dit boek dacht ik "meh, dit wordt 'em niet", maar een paar hoofdstukjes verder was ik helemaal verkocht. Het verhaal is echt geweldig neergeschreven en je snapt helemaal hoe de hoofdpersoon zich voelt. Dit komt waarschijnlijk door alles wat Anna Woltz meegemaakt heeft: zij woonde namelijk zelf in New York toen orkaan Sandy daar passeerde.
Na een dag of drie had ik het boek jammer genoeg al uit, gewoonweg omdat ik het niet aan de kant kon leggen. Het enige -kleine- puntje van kritiek dat ik heb, is dat de leeftijd van het hoofdpersonage, Emilia, niet zo realistisch is. De manier waarop ze denkt en handelt e.d. is toch meer iets voor een persoon van twee à drie jaartjes ouder.


DE EDELSTEEN TRILOGIE
 Deze trilogie, geschreven door Kerstin Gier, gaat over Gwendolyn, die iets heel bijzonders ontdekt. Haar hele leven werd haar nichtje Charlotte al opgeleid om een tijdreiziger te worden. Eens ze echter de leeftijd bereikt heeft waarop de meesten starten door de tijd te springen, blijkt het niet Charlotte te zijn die het gen draagt, maar Gwendolyn. Geheel onvoorbereid komt ze plots terecht in een wereld vol tijdreizen, prachtige ouderwetse jurken, een geheim genootschap etc. En alsof het allemaal nog niet genoeg is, komt daar dan nog eens Gideon bij, haar knappe mede-tijdreizige.

Wauw, wauw, wauw. Geen idee hoe ik aan jullie moet overdragen hoe mooi deze boeken zijn. "Lezen die handel!" zou ik zo zeggen. Ik heb in totaal ongeveer een dag of vier-vijf gelezen aan deze trilogie. Ik ben wel een snelle lezer, maar dit is ook voor mij veel sneller dan normaal. De simpele reden: ik kon de boeken niet wegleggen. Het verhaal bleef maar in mijn hoofd hangen, wat ik ook aan het doen was. En toen ik dan de laatste bladzijde van boek drie gelezen had, werd ik plots een beetje triest, omdat het alweer voorbij was. Ik zou jullie kunnen zeggen wat ik hier allemaal zo goed aan vond, maar dan ben ik morgen nog aan het typen... Laat mij het erbij houden dat deze boeken je meenemen, weg uit de realiteit en rechtstreeks naar het leven van Gwendolyn.


PANIEK
Ik was nog op zoek naar een paar goede young adult boeken en daarbij kwam ik 'Paniek' van Lauren Oliver tegen.

Het verhaal speelt zich af in het stadje Carp, waar over het algemeen niet zo veel te beleven valt. Behalve dan in de zomer. Alle pas afgestuurde jongeren krijgen de kans mee te doen aan het geheime spel 'Paniek'. Doorheen het spel moeten er allemaal erg angstaanjagende proeven afgelegd worden. Elk jaar vallen er wel doden en/of gewonden, maar de meeste jongeren spelen toch mee. En dat om een heel simpele reden: geld. Wie Paniek wint krijgt een enorme som geld, en als afgestudeerde kan je dat altijd wel gebruiken hé! ;)

Een heel sterk element in dit boek vond ik hoe onvoorspelbaar en verrassend het verhaal is. Soms schrik je zelf op wanneer er iets gebeurt, net als het personage. Een ander leuk iets was dat de hoofdstukken verdeeld waren over twee personages. Zo kreeg je zowel alles van Dodge als van Heather te horen en krijg je een veel betere kijk op het hele gebeuren. Soms kan een boek waarin afgewisseld wordt tussen personages erg tegenvallen, maar Lauren Oliver doet dit op een geweldige manier.
Alles samen bekeken is dit zeker geen slecht boek, nu ook niet een favoriet, maar toch het lezen waard.


DE SELECTIE TRILOGIE 
Deze trilogie, geschreven door Kiera Cass, gaat over de 17-jarige America. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, in het land Illea, dat vroeger -bij ons dus- de VS was. Het is een traditie in Illea dat wanneer de prins oud genoeg is om zich te binden, er uit elk deel van het land een meisje geselecteerd wordt voor 'De Selectie'. Met 35 strijden ze dan om de hand van de prins. America is één van deze 35, maar de concurrentie is niet haar enige probleem. Doorheen de hele trilogie worstelt ze met een hoop vragen en angsten.

Toen ik ongeveer in de helft van het eerste boek was, was ik ongelooflijk blij. Ik dacht namelijk dat ik een trilogie had gevonden die net zo leuk was als de Edelsteen-trilogie. Jammer maar helaas, de boeken draaiden toch iets minder uit. Al bij al was het wel een erg mooi en goed gevonden verhaal, maar het duurde me soms wat te lang. Ik heb zo'n gevoel dat Kiera Cass hetzelfde verhaal in 2 boeken had kunnen vertellen i.p.v. 3. 
Er komen nog andere boeken aan rond dit hele verhaal, maar dan uit de ogen van een ander personage, zoals America's dochter of de koningin. -dat is toch wat ik gehoord heb- Ik ga waarschijnlijk deze boeken ook lezen, aangezien ik erg benieuwd ben naar hoe sommige personages over het hele gebeuren denken.

BETWEEN
Ook heb ik in juli een dertig tal pagina's van het boek 'Between' gelezen -misschien was 30 niet genoeg, maarja...-, maar omdat het mij niet echt beviel en ik geen zin had om erin verder te lezen, heb ik het aan de kant gelegd. Dat is ook de reden waarom ik het nu niet echt over dat boek ga hebben. (Ik wou gewoon even vermelden dat ik deze ook geprobeerd heb).

Als je helemaal tot hier gelezen hebt: bedankt! Ik ben het zelf ook zo'n lange posts niet gewoon. ;)
Wat was het leukste boek dat jij deze maand gelezen hebt?

Liefs,
Hanne .x

2 opmerkingen:

 1. Fantastisch! Ik heb alleen Paper Towns uitgelezen deze maand. Ik ben ook begonnen aan "I'll Give You The Sun", maar daar moet ik nog inkomen en aan "Lockwood & Co.: De Schreeuwende Wenteltrap" (wat ik tot nu toe FAN-TAS-TISCH vindt).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah die film moeten we echt samen gaan kijken hé meid! Laat me dan ook weten wat je van I'll Give You The Sun vond hé :D
   liefs; .X

   Verwijderen