woensdag 2 september 2015

Finished Books | Augustus

Het is ondertussen alweer 2 september en dat betekent twee dingen: 1)Het schooljaar is voor mij nu twee dagen bezig, maar dat is iets waar ik het nu even helemaal niet over wil hebben en 2) het is weer eens tijd dat ik met jullie deel welke boeken ik de afgelopen maand gelezen heb. En laat dat nou net iets zijn waar ik wél zin in heb.THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIGHT-TIME
Mia, mijn lieve penpal uit Noorwegen, had mij dit boek van Mark Haddon aangeraden. Wij hebben ongeveer dezelfde smaak in boeken en ze vertelde me ook dat er wat wiskunde verwerkt zat in het verhaal. Redenen genoeg voor mij om het in de bib te gaan zoeken en daarna te lezen -ookal had ik helemaal niet opgezocht waarover het boek eigenlijk ging-. Toen ik in de bib stond had ik in m'n ene hand de Engelse versie en in m'n andere de Nederlandse. Uiteindelijk koos ik toch voor het Engels, aangezien ik het meestal leuker vind om de originele woorden van de auteur te lezen. Ook is het Engels in dit boek helemaal niet zo moeilijk, dus je kan alles heel goed begrijpen.

Het verhaal gaat over Christopher, een autistische jongen. Mark Haddon heeft het boek zo geschreven, dat je echt het gevoel hebt dat Christopher zelf het boek geschreven heeft. De jongen ontdekt dat de hond van zijn buurvrouw vermoord is en gaat op onderzoek om de moordenaar te vinden. Hij ontdekt echter heel wat meer dan enkel wie de moordenaar is. Deze speurtocht zet Christophers leven op zijn kop.

De manier waarop het boek geschreven is is erg bijzonder, maar dat maakt het ook heel erg mooi. Je krijgt een hele nieuwe kijk op hoe zo een autistische tiener zich voelt.
Ik zei net al dat er wat wiskunde in het boek komt kijken, maar dat speelt zeker geen hoofdrol. Het is gewoon iets waar Christopher erg goed in is en belang aan hecht.
Graag wou ik ook even mijn favoriete quote uit het boek met jullie delen:
"I think prime numbers are like life. They are very logical but you could never work out the rules, even if you spent all your time thinking about them."


WAT JE VOELT ZIT IN JE HOOFD - ZOALS WIND OM HET HUIS
Nadat ik vorige maand een paar gedichten van Johanna Kruit gelezen had, wou ik graag wat meer van haar werk lezen. In de bib vond ik deze twee kleine gedichtenbundeltjes.
De gedichten van Johanna Kruit zijn erg eenvoudig, maar toch erg mooi. Haar manier van schrijven doet je soms een beetje aan een kinderboek denken, maar de betekenissen van haar gedichten zijn dan weer veel ingewikkelder. Ook staan er in deze boekjes soms tekeningen bij, wat wel een leuke extra kan zijn. Persoonlijk vond ik de gedichten in 'Zoals Wind Om Het Huis' iets mooier.


DE VANGER IN HET GRAAN
Dit boek is een echte klassieker en werd me al een paar keer aangeraden. Ik wist eigenlijk helemaal niet waar ik aan begon. Net zoals bij 'The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time', had ik op voorhand niet echt opgezocht waar het boek over ging.

Holden wordt van school gestuurd. Normaal moet hij de school pas binnen een paar dagen verlaten, maar hij beslist plots op een nacht om zijn koffers te pakken en te vertrekken. Hij wil echter nog niet meteen naar huis gaan, want daar wordt hij pas een paar dagen later verwacht -en zijn ouders moeten het slechte nieuws nog vernemen-. Holden beslist dus om een paar dagen in New York door te brengen en zijn plan te trekken. Tijdens deze dagen kom je heel wat over hem en zijn verleden te weten.

Persoonlijk vond ik het verhaal wel een beetje vreemd. Ik had namelijk doorheen het hele boek het gevoel dat er nog iets moest komen, alsof wat ik aan het lezen was de inleiding was en het verhaal nog moest beginnen. Niet dat er niets gebeurd in het boek hoor! Nee, er gebeurt een hele hoop. Maar toch... 
Al bij al vond ik het wel een erg mooi verhaal en ook de schrijfwijze van de auteur, J. D. Salinger, beviel me wel. Nog een klein minpuntje is dat er vrij veel 'vuile' woorden en gevloek in voorkomt; geen aanrader dus als je daar niet van houdt.
Het boek eindigt ook een beetje vreemd en ik begrijp het niet de volle 100 procent, maar hoe het precies eindigt ga ik natuurlijk niet aan jullie verklappen. ;)


HARRY POTTER AND THE CHAMBER  OF SECRETS
Zoals sommigen onder jullie wel al zullen weten ben ik een echte Harry Potter fan. Ik heb dan ook meermaals alle films gezien, maar met -heeel rode- blozende kaakjes moet ik toegeven dat ik nog steeds niet alle boeken gelezen heb. Daar wil ik dus echt verandering in brengen. Deze maand las ik The Chamber of Secrets, het tweede boek in de Harry Potter reeks.

Aangezien ik eerst de films gezien heb en daarna pas begonnen ben met de boeken te lezen, zit er af en toe een kleine verrassing in voor mij. Uiteraard zijn er scènes weggelaten in de film, en die krijg je wel allemaal in het boek. Ook hier lees ik de Engelse versie om de simpele reden dat dit het originele is. Een vertaling leunt altijd wel dicht aan bij het origineel, maar het is nooit echt helemaal hetzelfde. Uiteraard vond ik het een erg leuk boek en ik ga mijn best doen om zo rap mogelijk alle boeken gelezen te hebben.
Hier is ook nog een quote uit het boek die ik erg leuk vond:
"When in doubt, go to the library."


GEDICHTEN VOOR GELUKKIGE MENSEN
En nog een beetje poëzie om de maand af te sluiten. Dit was een bundel met gedichten van Bart Moeyaert. Eerst schrikte de titel mij een beetje af. Ik dacht namelijk dat het allemaal super happy ging zijn, maar dat was gelukkig niet zo. Ik vond deze gedichtenbundel eerlijk gezegd wel een stuk beter dan die van Johanna Kruit. Bart Moeyaert is en blijft echt mijn favoriete Nederlandstalige dichter. Een leuk extraatje is dat de letters in het boek allemaal dezelfde kleur hebben als de kaft en het lintje, iets waar ik zelf vrolijk van werd.

Ik hoop dat ik ook in dit nieuwe schooljaar nog genoeg tijd zal vinden om elke maand verschillende boeken te lezen. Uiteraard zullen het er wel minder zijn dan deze zomervakantie, maar ik wil niet zoals andere jaren plots bijna niets meer lezen.
We zullen binnen een maand wel zien hoe het gegaan is. ;)

Welke boeken heb jij de afgelopen maand gelezen?

Liefs,

10 opmerkingen:

 1. Leuk! :) Ik heb 'De Schreeuwende Wenteltrap' uit de reeks "Lockwood &Co" gelezen van Jonathan Stroud en momenteel ben ik "I'll Give You The Sun" van Jandy Nelson aan het lezen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat eerste boek lijkt me echt onwijs leuk, ik fiets zometeen gelijk even naar de bibliotheek om te kijken of ze hem daar hebben! Verder las ik deze maand Still Alice, The Woman Who Went To Bed For A Year en Dear Thing :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet je zeker doen! Die boeken die je noemt, heb ik nog niet gelezen. Als ik eens niet weet wat te lezen ga ik ze zoeken in de bib! :D Wat vond je trouwens van die boeken?

   Verwijderen
  2. Hee, hee! Uit nieuwsgierigheid heb ik dit artikeltje opgezocht, omdat ik The curious incident of the dog in the nighttime gelezen heb op jouw aanraden! Ik heb hem al bijna anderhalf jaar terug niet kunnen vinden in de bibliotheek, maar wel altijd in gedachten gehouden. Uiteindelijk heb ik hem besteld op internet en ik ben echt heel blij, want het heeft me niet teleurgesteld. Zo zie je maar weer hoeveel waarde ik hecht aan jouw recensies ;)

   Verwijderen
  3. Hé wat leuk! Ik ben blij dat je hem net zo goed vond als ik :D

   Verwijderen
 3. Ik heb geen een van deze boeken al gelezen, maar die van Harry Potter lijkt me erg leuk! (:

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is 'ie inderdaad! moet je zeker eens lezen

   Verwijderen
 4. Wat een leuke boeken heb je gelezen! Buiten de Harry Potter boeken, ken ik hier geen enkele boek van. Nieuw materiaal dus om te gaan lezen! x

  BeantwoordenVerwijderen