zondag 1 november 2015

Finished Books | Oktober

De dagen beginnen te korten, de blaadjes vallen van de bomen en het wordt steeds kouder buiten: hét perfecte weer om binnen onder een dekentje te kruipen met een kop thee en een boek te lezen.
Iets wat ik deze maand meermaals gedaan heb. Vandaag overloop ik met jullie welke boeken ik allemaal gelezen heb de afgelopen 31 dagen en wat ik van ze vond.


 DE CHAOS - HET DONKERE PARADIJS
Net als vorige maand, las ik ook in oktober een boek uit de Chaos-trilogie. Het verhaal gaat terug verder over de belevenissen van Todd en Viola op Nieuwe Wereld. Het enige verschil is dat je vanaf nu niet alleen meer leest vanuit het perspectief van Todd, maar ook regelmatig hoofdstukken leest vanuit Viola's perspectief. Deze verandering vond ik heel fijn: zo krijg je toch nog een beter beeld op de situatie. Bovenaan het hoofdstuk staat telkens duidelijk aangegeven vanuit wiens perspectief je leest, zodat er zeker geen verwarring ontstaat. 

Er was wel één dingetje dat me een beetje gestoord heeft: ergens meer naar het einde van het boek toe is er een hoofdstuk waarin er iets heel spannends gebeurt. In dit hoofdstuk wisselt het perspectief om de paar zinnen van Viola naar Todd en terug. Ik snap wel dat Patrick Ness hiermee de spanning wou opdrijven, maar het voelde toch eerder vreemd en vervelend aan.

Regelmatig zie je bij trilogieën hetzelfde verschijnsel optreden: het eerste boek is een pracht verhaal, maar de volgende zijn slechts half zo goed. Bij de Chaos-trilogie is dit gelukkig niet het geval. Ook 'Het Donkere Paradijs' was een heel mooi en spannend boek, waar ik enorm van genoten heb. Ik zou zelf durven zeggen dat ik dit deel ietsje beter vond dan het eerste. Volgende maand is het derde deel aan de beurt; ik ben alvast benieuwd! 

HET GOUDEN EI
Voor de lessen Nederlands moeten we dit jaar vier boeken lezen. Het eerste boek was 'Het Gouden Ei' van Tim Krabbé. Deze klassieker is erg dun (zo'n 95 pagina's denk ik) maar bevat een erg indrukwekkend verhaal. Het boek werd ook twee keer verfilmd: een keer in het Nederlands als 'Spoorloos' en een keer in het Amerikaans als 'The Vanishing'.

Het verhaal gaat over Rex en Saskia, die samen op weg zijn naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Wanneer ze onderweg stoppen aan een benzinestation, gaat Saskia snel nog even naar de wc en wat te drinken halen. Rex wacht buiten op haar, maar na een tijdje besluit hij haar toch te gaan zoeken. Hij vindt Saskia nergens terug. Jaren later is er nog steeds geen spoor van Saskia. Voor Rex is de grootste kwelling vooral het niet weten wat er gebeurd is. 

Voor mij is het dus echt héél duidelijk waarom dit boek een klassieker genoemd wordt. Een ongelooflijk sterk verhaal! Wanneer je het boek hebt uitgelezen, zal het je niet meteen met rust laten. Ik raad het iedereen aan. Het lijkt misschien een dun boekje met een klein verhaal, maar het is heel intens.

 

THE WOMAN WHO WENT TO BED FOR A YEAR
Elke maand vraag ik aan jullie welke boeken jullie gelezen hebben. Dit vraag ik niet zomaar, ik ga namelijk meestal eens op zoek in de bib naar de boeken die jullie aangeraden hebben. Zo ook las ik dit boek, dankzij een reactie van Nienke. Op zich zag het er mij best wel een interessant verhaal uit, dus gaf ik het een kans.

Het verhaal gaat over Eva, die na 17 jaar non-stop voor haar hoogbegaafde tweeling en man gezorgd te hebben, even wat rust nodig heeft. Wanneer de tweeling naar de universiteit van Leeds vertrekt, besluit Eva dan ook om voor een jaar in haar bed te kruipen. Daar houdt ze zich bezig met nadenken over allerlei zaken en gesprekken voeren met verschillende mensen die haar een bezoekje komen brengen. Ook kom je heel wat te weten over hoe de tweeling het stelt in Leeds en wat er zich allemaal afspeelt in hun wereldje.

In het begin vond ik het boek nogal verwarrend. Het perspectief verspringt soms wanneer je naar een ander hoofdstuk gaat en de schrijfstijl van Sue Townsend is ook best bijzonder. Na een twintigtal pagina's had ik dan ook de neiging om het boek aan de kant te leggen en iets anders te beginnen lezen. Achteraf ben ik wel blij dat ik dat niet gedaan heb. Eens je wat verder in het verhaal komt, is het best een leuk boek. Een hele hoop verschillende personages met elk hun typische karaktertrekken en ook heel wat grappige situaties maken het erg vermakelijk. Het is geen top boek dat je echt moet gelezen hebben, maar als je eens op zoek bent naar iets luchtiger, is dit best wel leuk.

Welke boeken heb jij de afgelopen maand gelezen?

Liefs,
Hanne .x

10 opmerkingen:

 1. 'Het gouden ei' heb ik ook gelezen, ik vond het einde toen een beetje vreemd, haha. Wat grappig dat je 'The woman who went to bed for a year' op mijn aanraden hebt gelezen! Nieuwe aanraders voor je 'Dear Thing' of 'Love Anthony', ik vind deze twee boeken allebei heel bijzonder en ze hebben me (ondanks ik ze 3 maanden geleden las) nog steeds niet losgelaten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, is inderdaad ook wel een vreemd einde. Ik zal eens kijken of ze die boeken ook hebben bij ons in de bib! :D

   Verwijderen
 2. Oh zalig, ik was net op zoek naar nieuwe boeken om te lezen en heb hier alvast inspiratie opgedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het Gouden Ei lijkt me erg spannend, bizar thema inderdaad! Ik ga kijken of ik hem ergens te pakken kan krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ze hem sowieso wel in elke bibliotheek hebben, is een echte klassieker! :)

   Verwijderen
 4. Het Gouden Ei lijkt me wel spannend om een keertje te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen