woensdag 2 december 2015

Finished Books | November

De 'never look back' quotes en tal van variaties daarop zijn tegenwoordig erg populair op sociale media. Ondanks deze goede raad, die mij van overal om de oren vliegt, denk ik dat ik toch eventjes ga zondigen... Naar goede gewoonte wil ik namelijk vandaag graag met jullie terugblikken op de boeken die ik afgelopen maand las. Let's go! DE CHAOS - LAWAAI DAT NOOIT STOPT
Deze maand las ik het laatste deel van de Chaos-trilogie van Patrick Ness. Het boek gaat gewoon weer verder waar het tweede geïndigd was. Ik denk dat ik jullie ondertussen wel niet meer moet vertellen waarover het verhaal gaat (en anders kan je hier of hier eens kijken). Eerlijk gezegd vond ik dit boek, het laatste, het beste, wat niet zo vaak voorkomt bij trilogiën. Ik ben in september begonnen met deze trilogie en elke maand las ik één boek, wat ervoor zorgde dat 'Nieuwe Wereld' iets heel vertrouwd werd. Het was heel fijn om een herkenbaar plaatsje te hebben waar ik telkens naar kon terugkeren. 
In dit deel kwam er weer een nieuw perspectief bij. Nu had je niet meer alleen delen vanuit Todd's perspectief en delen vanuit Viola's perspectief, maar ook delen vanuit iemand die aan een heel andere kant staat (ik ga nog niet verklappen wie). Wat je weer een hele hoop nieuwe inzichten in het verhaal geeft.
Ohja en dan moet ik nog iets vertellen: afgelopen maanden heb ik verteld dat ik het zo vreemd vond dat sommige woorden heel raar geschreven werden. Nu heb ik het eindelijk(/pas) door waarom Patrick Ness zo schrijft. Deze woorden komen enkel voor in delen met Todd's perspectief. Hij heeft namelijk niet lang naar school geweest en kan zelf niet lezen en schrijven, wat de schrijver dus (volgens mij) probeert weer te geven door moeilijke woorden fonetisch te schrijven.
-Ik was zo blij toen ik dit plots 'ontdekte'- 
Het einde van het boek is trouwens ook heel mooi geschreven en stelt zeker niet teleur; het heeft me zelfs even overdonderd. 

ELEANOR & PARK
Eerst en vooral wil ik even zeggen hoe prachtig ik de kaft er vind uitzien. Hij is heel eenvoudig maar toch oh zo mooi.
Eleanor & Park is een heel populair boek en werd me al door verschillende mensen aangeraden. Ook John Green heeft er alleen maar lovende woorden voor: "Tot over mijn oren verliefd op dit boek". Nu werd ik zelf toch wel heel benieuwd en moest ik het uiteraard ook eens proberen.

Het verhaal gaat over Eleanor & Park (ja, duh). Het begint op de eerste dag dat Eleanor naar haar nieuwe school gaat. Wanneer ze op de bus stapt, kijkt iedereen haar vreemd aan: met haar bos rode krullen en haar aparte kledingkeuze ziet ze er anders uit dan de anderen. Eleanor blijft twijfelend staan, want iedereen heeft al jaren lang zijn vaste plaats. Waar moet zij nou zitten? Uiteindelijk komt ze naast Park terecht. In het begin kunnen beide jongeren elkaar totaal niet uitstaan, maar stilletjesaan groeien ze naar elkaar toe. Daarnaast zie je ook hoe het er bij hen thuis aan toe gaat. Het contrast tussen zowel het uiterlijk van Eleanor en Park als hun thuissituatie, maakt hun band heel speciaal. 

Nu snap ik ook echt waarom iedereen hier zo enthousiast over is! Niet alleen het verhaal is super, maar ook de schrijfwijze van Rainbow Rowell sprak mij enorm aan. Waar ik normaal wat langer tijd nodig heb om echt in het verhaal te komen, was dat bij Eleanor & Park al vanaf het eerste hoofdstuk het geval. Net zoals in de Chaos-trilogie, wordt er ook in dit boek van perspectief gewisseld. Soms is dit om de paar pagina's, maar dit kan ook na een paar regels al zijn, opnieuw: net zoals in de Chaos-trilogie. Mààr er is een verschil: wanneer Patrick Ness zo rap van perspectief wisselde, vond ik dat vrij vervelend, in Eleanor & Park stoort het mij echter om de een of andere reden helemaal niet.
Nog een leuk extraatje is dat het hele verhaal zich afspeelt in 1986, wat je ook in bepaalde kleine dingetjes terug ziet komen. Zo luisteren ze bijvoorbeeld naar cassettes in plaats van cd's. Voor de rest verandert dit natuurlijk niet zo veel aan het verhaal, waardoor je je in alles nog steeds perfect kan inleven.

Welke boeken hebben jou de afgelopen maand kunnen bekoren?

Liefs,
Hanne .x

10 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd naar Eleanor & Park, lijkt me tof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zeggen dan wel never judge a book by its cover, maar ik kan het nooit laten! De kaft van Eleanor & Park ziet er zó leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hihi ja; het is altijd verleidelijk om dingen op hun uiterlijk te beoordelen he ;)

   Verwijderen
 3. Ik heb Fangirl (ander boek van RR) gelezen en die vond ik ook echt geweldig. Lekker luchtig, niet zo'n zwaar onderwerp en zeer makkelijk door heen te komen. Zo te horen is Eleanor & Park er precies zo één en vanaf nu staat hij bovenaan mijn te-lezen-boeken-lijstje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Top! Ik ga zeker ook eens kijken om 'Fangirl' te lezen :D x

   Verwijderen
 4. Eleanor & park lijkt mij héél erg leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eleanor & Park heb ik ook gelezen! Ik herken je gelijk: je zit er echt meteen in en bent zo weer een paar bladzijdes verder. Het verhaal is zeker awesome, maar toch was het voor mij niet het geweldigste boek ooit. Maar leuk is hij zeker weten wel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag altijd laten weten welke boeken je nog beter vond! Dan kunnen die erbij op mijn 'nog te lezen'-lijstje ;)

   Verwijderen