zondag 6 december 2015

Mijn visie op het kwade in de mens en de wereld

In de lessen godsdienst hebben we het in het eerste semester vooral gehad over goed en kwaad in de mens, waarden en normen, ethiek en dergelijke. Hierbij hoorde ook een reflectie opdracht, waarvoor we mochten kiezen uit vier opties. Ik koos ervoor om een reflectie te schrijven bij een uitspraak van het fictieve personage Somerset uit de film Se7en. In deze reflectie heb ik het onder andere over het kwade in de mens en of de wereld nu goed of slecht is. Natuurlijk wou ik ook graag mijn gedachten hierover met jullie delen, vooral omdat ik hééél benieuwd ben naar jullie mening over dit onderwerp. Laat me dat dus zeker ook even weten in de reacties. Somerset:
‘Ernest Hemingway heeft ooit geschreven: “De wereld is een mooie plaats en is het waard om voor te vechten” Ik ga akkoord met het tweede stuk’

Wanneer je elke avond naar het nieuws kijkt, zou je inderdaad gaan geloven dat de wereld geen mooie plaats is: oorlog, moord, mishandeling, oplichting en dergelijke zijn steeds weer terug te vinden in de hoofdpunten. Net alsof er niets anders meer gebeurt. Maar laten we eens wat verder kijken, op een figuurlijke manier. Letterlijk moeten we misschien juist een beetje dichter kijken, een beetje dichter bij ons. Als we eens om ons heen kijken vallen er zo veel mooie dingen op: een papa die met trots naar de eerste ballet voorstelling van zijn kleine prinsesje gaat kijken; een oude man op straat, wiens rolstoel wordt voortgeduwd door de vrouw van wie hij al decennia lang houdt; een paar jongeren die zich vrijwillig gaan aanbieden om te helpen bij het organiseren van een kerstmaaltijd voor daklozen; een leerkracht die na de schooluren bijles geeft aan een zwakkere leerling, omdat hij in die persoon gelooft en hoopt dat ook die leerling het einde van het schooljaar kan halen; een mama die trouw elk weekend op bezoek gaat bij haar zoon in de gevangenis, omdat ze ondank alles nog steeds van hem houdt. En zo zou ik nog lang kunnen doorgaan. Ik geloof oprecht dat de wereld een mooie plaats is, vol met mooie mensen.

Volgens mij is iédereen wanneer hij geboren wordt een zuiver en goed persoon. Doorheen ons leven houden we dat goede altijd in ons, en dat kun je ook duidelijk zien bij de meeste mensen. Bij sommige mensen is dat misschien iets minder duidelijk te zien. Naarmate ze ouder worden kruipt het goede wat dieper in hun weg, door slechte invloeden, verkeerde opvoeding of wat de oorzaak ook moge zijn. Op het eerste zicht zien deze mensen er misschien ‘slecht’ uit en handelen ze vaak niet zoals het zou moeten, maar volgens mij zit er diep vanbinnen in deze mensen nog steeds een goede kern. Ze zijn die zelf alleen een beetje zoek geraakt. Soms komt dat goede in hen nog eens naar boven. Kijk bijvoorbeeld naar de officieren, die in de tweede wereldoorlog zovele joden vermoord hebben. Wanneer deze ’s avonds thuiskwamen, namen ze hun kinderen en vrouw vast en waren ze die lieve huisvader; daar kwam het goede in hen weer naar boven. Hieraan kun je zien dat er nog altijd iets goeds in hen was. Volgens mij zit dat in élke mens, hoe kwaad of slecht hij er vanbuiten af ook mag uitzien. Begrijp me niet verkeerd, ik wil de daden van moordenaars, verkrachters, oplichters, ontvoerders en andere criminelen zeker niet goedpraten. Wat deze mensen doen is natuurlijk slecht, maar ik wil alleen zeggen dat volgens mij, wat voor slechte daden iemand ook gedaan heeft, deze persoon ergens diep vanbinnen nog steeds iets goeds in zich heeft.

Somerset denkt dat de wereld geen mooie plaats is, door de vele slechte dingen die we elke dag op het nieuws zien, maar volgens mij heeft hij het mis. Het feit dat het merendeel van de mensen echt goed is en dat die andere mensen ergens diep in zich nog steeds iets goeds zitten hebben, is voor mij reden genoeg om te geloven dat de wereld wél een mooie plaats is.

Liefs,
Hanne .x

18 opmerkingen:

 1. De wereld is zeker een mooie plaats.. en ik vind ook dat je dat zo moet blijven zijn. Alle kleine dingetjes zijn belangrijk! Dus ook de madeliefjes die ik nu nog in t grasveld vond. Die nog mooi in bloei stonden.. eenzaam met zn 2e tussen de paxdenstoelen. Haha. Ik vind het jammer dat sommige mensen misbruik maken van allerlei dingen. En ik kijk ook geen nieuws. Op t nieuws zie je 90% slechtd dingen en daar heb ik helemaal geen zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ooooh wat leuk dat je nu nog madeliefjes gevonden hebt!! <3

   Verwijderen
 2. Zo mooi geschreven, Hanne! Door de lessen GO ben ik hier ook wat meer over gaan nadenken, hoewel het niet altijd even makkelijk is om over iets te oordelen. De wereld is prachtig, je moet de mooie dingen alleen willen zien. Ik ben gewoon al zo vrolijk als ik 's nachts de kerstverlichting op straat vanuit mijn bed kan zien :) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Hihi ja kerstverlichting maakt mij ook altijd blij

   Verwijderen
 3. wat fijn om een keer zo'n post te lezen met veel inhoud. De wereld heeft natuurlijk negatieve kanten maar ik vind het zeker een mooi plekje. je krijgt allerlei kansen om te laten zien wie je bent en te doen wat je leuk vind. geweldig toch?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! En een post met wat meer inhoud mag ook wel eens he ;)

   Verwijderen
 4. Wat mooi dat je hier over nadenkt, en je schrijft goed! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed geschreven zeg! Ik denk ook dat ondanks wat voor vreselijke dingen er allemaal gebeuren in de wereld, er altijd nog iets goeds in een mens ziet. Zoals jij dat vertelde bij de officier en dat hij thuis gewoon een huisvader was; niet iedereen ziet diegene op zijn 'goede' manier en dat kan tot vooroordelen leiden.

  Ik denk ook vaak na over dit soort dingen, leuk om iemand tegen te komen die dat ook doet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik denk dat het best belangrijk is om hier af en toe eens over na te denken

   Verwijderen
 6. Goed dat je dit neerschrijft. De wereld is erg mooi, maar heeft soms zijn minder mooie kanten. Gelukkig komen de mooie kanten steeds meer tot zijn recht, kijk maar naar al die solidariteit na parijs :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad; het was heel mooi om te zien hoe iedereen reageerde :)

   Verwijderen
 7. Ik denk dat dit afhangt van hoe jij de wereld ziet en wat je ervan maakt. Je hebt echt een prachtig artikel geschreven Hanne, het zet me aan het denken. Achter iedereen schuilt een goed karakter, of dat nu gebroken is door het verleden of niet. Goed om er even bij stil te staan, want dat doen we echt te weinig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad; het was ook deels mijn bedoeling om wat meer mensen erover na te laten denken .x

   Verwijderen
 8. Hoi Hanne,

  Allereerst wil ik even laten weten dat ik je blog pas net 'ontdekt' heb en ik hem behoorlijk leuk vind. Las net ook dat je blog nu net een jaar bestaat: dus gefeliciteerd!

  Verder vond ik deze blogpost erg interessant om te lezen. Ik denk ook dat elk mens 'goed' geboren is en dat er in elk mens een stukje goed zit. Het is aan de persoon zelf om iets met het goede te doen. Mensen maken soms keuzes, die in onze ogen misschien 'slecht' zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat mensen deze keuze maken vanuit hun goede overtuiging en met hun eigen redenen. Nou goed, ik zou ook nog een hele betoog kunnen houden over dit onderwerp, maar aangezien jij dat al hebt gedaan, laat ik dat maar even achterwege. Ik vind het echt onwijs interessant om zo over jouw mening te lezen.

  Liefs,
  Zomerkind

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey, wat leuk zeg! :D
   misschien moet je er ook eens iets over schrijven op je blog? lijkt me heel interessant om andere mensen hun uitgebreide mening hierover eens te lezen! x

   Verwijderen
 9. Wauw, prachtig geschreven! Een heel actueel onderwerp, dat de moeite is om wat verder over na te denken.
  Ik vind de wereld ondanks alles prachtig. Al moet je soms om het mooie te zien, even afstand nemen. Ik hou het meeste van de ongeschonden dingen. Zoals een bos. Maar dan bedoel ik ook echt een BOS, snap je :') . Zo'n bossen worden nu vaak 'beschermt' wat ik natuurlijk wel snap, maar ze zij bezitten zo'n prachtige schoonheid. Soms lap ik al die regels aan mijn laars en kruip ik zeer badass de draad onder. Maar het is de moeite waard, de rust die ik daar vind is niet te beschrijven :) .
  Net zoals jij geloof ik ook nog steeds in het goede van de mens. Ik word zo kwaad van dat ze mensen in hokjes plaatsen! Zo zijn er sinds kort 'vluchtelingen' bij ons op school, en ja iedereen 'accepteert' hen wel, maar het overgrote deel voelt zich te goed, of is onzeker of bang of weet ik veel wat om op hen af te stappen. Terwijl dat ook maar gewoon mensen zijn, die ontzettend dankbaar zijn dat ze aan al die gruwel zijn ontsnapt. Ik en enkele mensen uit m'n klas hebben na een paar weken echt een 'band' met enkele van hen, geweldig vind ik dat :) .
  En ja, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik ga het hier bij laten haha :')

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi dat jullie die nieuwe leerlingen zo in jullie vriendengroep opnemen! Dat zullen ze vast heel erg waarderen xx

   Verwijderen