zondag 3 januari 2016

Finished Books | December

Om te beginnen wil ik jullie allemaal eerst en vooral een ongelooflijk fijn 2016 wensen. Dat je alles mag krijgen wat je hartje begeert en al die andere bla bla. Nee, wat ik jullie écht wens is een goede gezondheid (zowel mentaal als fysiek), want ik ben en blijf er heilig van overtuigd dat dat het belangrijkste is. De rest volgt dan wel ;) 
In ieder geval wil ik in het nieuwe jaar gewoon lekker door gaan met mijn goede oude gewoontes. Zo ook dus met op het einde van elke maand jullie te vertellen welke boeken ik gelezen heb en wat ik van ze vond. In het eerste deel van december had ik niet zo veel tijd om te lezen door de drukke examenperiode. Gelukkig volgde daarna wel een paar weken vakantie en heb ik zo toch nog deze maand vier boeken kunnen lezen.


IK GEEF JE DE ZON
Ik geef je de zon is een erg populair boek van Jandy Nelson en werd me ook al door verschillende mensen aangeraden. Het verhaal gaat over Jude en Noah, een tweeling die vroeger onafscheidelijk waren, maar door vreselijke gebeurtenissen met de jaren steeds verder uit elkaar groeien. Totdat die ene persoon in hun leven komt, die hun hele leven opnieuw overhoop gooit.
Veel meer kan ik jullie eigenlijk niet vertellen over het verhaal zelf, anders zou ik misschien iets belangrijks verklappen en dan is het direct al een stuk minder leuk om te lezen ;) 

Het boek is zo geschreven dat het perspectief om het hoofdstuk wisselt. De hoofdstukken waarin je Noah volgt, spelen zich twee jaar eerder af dan de hoofdstukken van Jude. Op deze manier spring je constant heen en terug in de tijd. In het begin is dit best een beetje verwarrend met namen van vrienden enzo, maar het went vrij snel. Het boek op zich zit echt heel sterk in elkaar. Zo lopen de twee afzonderlijke verhalen die je had in de twee verschillende tijden uiteindelijk ineen. Echt proficiat aan Jandy Nelson om zo'n sterk verhaal te schrijven. Ook zitten er een paar heel onverwachte plot twists in het boek verstopt, wat ik zelf altijd wel fijn vind. Een voorspelbaar verhaal lezen is ook maar saai, hé ;)
Een klein puntje van kritiek is dat ik de hoofdstukken vrij lang vond. Op zich is dit geen probleem, maar als je net als ik graag hoofdstuk per hoofdstuk leest, kan dit wel tegenvallen. Ik stop of begin namelijk niet zo graag middenin een hoofdstuk. Maar dat is natuurlijk gewoon een futiliteit.
Het boek gaf me telkens een heel fijn gevoel en ik vond het dus ook best jammer wanneer het helemaal uit was. Alhoewel het wel leuk is om eindelijk te weten hoe alles in elkaar zit en afloopt.

VOOR JOU
Ook Voor Jou is een populair boek tegenwoordig en stond al een hele tijd op mijn lees-wenslijstje. Toen het boek dan eindelijk eens beschikbaar was in de bibliotheek, wist ik meteen wat ik mee zou nemen naar huis. 

Het boek gaat over Will, die door een ongeluk verlamd geraakt is, en Louisa, die noodgedwongen solliciteert voor een job als Will's verzorgster. Dat verzorgen blijkt uiteindelijk vooral in te houden dat ze Will gezelschap moet houden en een beetje op hem moet letten van zijn moeder. Aangezien Will niets meer kan met zijn leven, is er voor hem nog maar één uitweg. Wanneer Louisa dit ontdekt, ziet ze het als haar plicht om Will op andere gedachten te brengen.

In het begin had ik echt moeite met in het verhaal komen. Dit kwam echter niet door het verhaal zelf. Ik zat namelijk nog veel te veel met het vorige boek, 'Ik geef je de zon', in mijn hoofd en kon mij dus de eerste hoofdstukken niet zo goed concentreren. 
In ieder geval heeft Jojo Moyes met dit boek ons echt een pareltje geschonken. Het verhaal is emotioneel zeer heftig: ik heb een paar keer met een brok in mijn keel gezeten -wat ik niet zo vaak heb bij boeken- en naar het einde toe werd het ook heel spannend. 
Het grootste deel van het boek is geschreven vanuit het standpunt van Louisa. Ik dacht eerst dat er helemaal geen standpunt wisseling meer ging komen, wat wel een beetje vreemd aanvoelde. Het was namelijk al een hele tijd geleden dat ik nog eens een boek gelezen had waarin het hele verhaal zich afspeelde in het standpunt van een enkel personage. Na een heel aantal hoofdstukken kwam er echter plots wel een wisseling. In het boek is er één hoofdstuk vanuit het perspectief van Camilla, de moeder van Will, één vanuit het perspectief van  Steven, Will's vader, één keer vanuit Nathan, Will's verzorger, en dan nog een keertje vanuit Katrina, de zus van Louisa. Het is heel fijn om toch af en toe nog eens een andere kijk op het verhaal te krijgen. Zodat je niet enkel Louisa's mening op je bord krijgt.


DOOR EEN SPIEGEL, IN RAADSELEN
Dit boek van Jostein Gaarder is mijn favoriete kerstverhaal en in het algemeen ook een van mijn favoriete boeken. Deze Kerst was het alweer de derde keer dat ik dit boek las -ik probeer het elke Kerst weer opnieuw te lezen-. Normaal ben ik niet zo'n fan van een boek herlezen, omdat ik het nogal zinloos vind een verhaal te lezen dat je al volledig kent. Bij dit boek zit het echter anders: het is zo'n prachtig verhaal met zo veel wijsheden in, dat ik het gewoon niet beu raak. Als ik er maar genoeg tijd tussen laat, zijn er telkens weer dingen die ik mij totaal niet herinner en mij verrassen.

Het verhaal gaat over Cecilie, die door haar ongeneeslijke ziekte niet meer haar bed uit kan. Op Kerstmis krijgt ze plots bezoek van de engel Ariel. Ze sluiten een deal: Ariel zal Cecilie over alle hemelse geheimen vertellen, als Cecilie aan Ariel vertelt hoe het is om een mens van vlees en bloed te zijn. 

Het boek geeft mij telkens wanneer ik het lees weer een nieuwe en dankbaardere kijk op het leven. God en het geloof is wel iets dat regelmatig terugkeert in het boek. Ik ben zelf ook geen super gelovig mens, maar je kan best wel naast dat alles kijken en het een beetje minder letterlijk nemen -als je dat wil-, zodat je er toch nog alle betekenis en prachtige uitspraken uit kan halen, zonder al te veel met God bezig te zijn. Als je echter helemaal tegen geloof bent en er niets van moet weten, is het misschien toch beter om dit boek over te slaan.

DE HELAASHEID DER DINGEN
Dit is het tweede boek dat we dit schooljaar moesten lezen voor de lessen Nederlands. De schrijver is Dimitri Verhulst, en van hem had ik wel al een paar keer gehoord. Niet dankzij zijn boeken, maar dankzij Herman Brusselmans. Andere Belgen die naar het programma "De Slimste Mens Ter Wereld" keken, zullen vast wel weten waar ik het over heb. Herman Brusselmans heeft namelijk heel frequent kritiek op Dimitri Verhulst of maakt grappen over hem. Eerlijk gezegd weet ik niet of dit is omdat ze echt niet overeen komen, of gewoon omdat ze just wél goede vrienden zijn en zo wat grappig proberen doen.

In ieder geval; De Helaasheid der Dingen is een soort van autobiografie. Elk hoofdstuk is eigenlijk een beetje een apart verhaal waarin Verhulst vertelt over zijn jeugd en in een paar hoofdstukken ook over zijn leven als volwassene. Je moet de verhalen allemaal echter wel met een korreltje zout nemen: het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar er zijn hier en daar wel extra elementen aan toegevoegd. De hoofdthema's van het verhaal zijn vooral het alcoholgebruik, de familie-situatie en het standenverschil.
Op zich vond ik het verhaal eerst nogal 'plat' (wij zeggen dat zo, maar ik weet niet goed hoe ik dat met een ander woord moet uitleggen, haha; ik hoop dat jullie mij begrijpen ;)). Na een tijdje begon ik mij daar echter minder aan te storen en vond ik het allemaal eigenlijk best wel grappig.

Welke boeken heb jij de afgelopen maand gelezen?

Liefs,
Hanne .x

12 opmerkingen:

 1. Ik ben zo'n grote fan van Ik Geef Je De Zon! Het heeft me een tijdje geduurd om erin te komen, maar hoe meer je er in leest, hoe meer je wil weten wat er gaat gebeuren in het leven van Noah en Jude. Ik vond het een enorm leuke einde, en de plot-twisten hielden mij meer en meer gevangen! Ook vond ik heel leuk hoeveel er over kunst gesproken werd, maar dat kan aan mij liggen hihi. Als ik zie hoeveel jij gelezen hebt deze maand, moedigt mij dat toch aan om nog meer te lezen. X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa dat kunst element vond ik ook geweldig. Zeker hoe ze er beiden een grote passie voor hebben en er hun gevoelens enzo in kwijt kunnen. :)

   Verwijderen
 2. Leuk, dank voor het delen van je ervaringen! Ik heb goede voornemens om veel te gaan lezen het komende jaar dus neem jouw tips zeker mee!

  Ps. Happy New Year!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Succes met je goede voornemens, van deze ga je zeker veel geniet hebben ;)

   Verwijderen
 3. Laatst heb ik zwarte schaduw gelezen (ik geloof dat dat de titel was) van simone van der vugt, ook een boek over een tweeling, waarbij de tijd afspeelt van naar de dood toe, en net na de dood. Prachtig boek met een enorm verrassend einde!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! De volgende keer dat ik in de bib ben, ga ik er naar op zoek :)

   Verwijderen
 4. Ik had wel al iets gehoord over ik geef je de zon, het lijkt me wel een fijn boek! Ik heb de film van de helaasheid der dingen gezien (ook voor school) maar het boek heb ik nog niet gelezen. Ik lees nu 'Zes maal één is zeven' (voor school) maar ik vindt er eigenlijk niet echt iets aan! Jammer, want normaal lees ik wel graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer dat het je niet bevalt! Ik vind dat scholen toch vaker hun leerlingen zouden moeten laten kiezen welke boeken ze lezen, maarja...

   Verwijderen
 5. Leuke post! Ik wil Ik geef je de zon ook nog graag lezen, en Door een spiegel, in raadselen lijkt me ook een mooi boek! Voor Nederlands moet ik dit jaar helaas wel 5 boeken van een leeslijst lezen, maar een paar mag ik zelf uitkiezen. Ik heb nu al een beginnetje gemaakt in De engelenmaker en De verjaardagen wil ik ook nog gaan lezen. Ik vind het altijd leuk om een afwisseling te maken in de luchtige jeugdboeken en de literaire moeilijke dingen die je aan het denken zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een beetje afwisselen is inderdaad een goed idee :)

   Verwijderen
 6. Nog een heel gelukkig nieuw jaar en ik heb zojuist mijn boekenwishlist weer aangevuld met Ik geef je de zon. Verder las ik laatst Nachtzwemmen, geweldig boek, dit is echt een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen