zondag 14 februari 2016

België: een belachelijk land

Dat België op de klimaatconferentie in Parijs de prijs van 'Fossiel van de Dag' kreeg, omdat we het slechts onderhandelende land zijn, weet iedereen ondertussen wel. Ook dat de wereldpers ons een terreurnest noemt, met oog op de gebeurtenissen in Molenbeek en Parijs, en dat we misschien wel een stuk van die aanslagen hadden kunnen voorkomen is een welom bekend feit.
Jammer genoeg zijn dat niet de enige redenen waarom ik mijn vaderland vaak ongelooflijk belachelijk vind.


Eigenlijk is het nooit anders geweest. Laten we bijvoorbeeld eens terugkeren naar 1830, toen België onafhankelijk werd. In heel Europa waren er in die periode een hoop revoluties aan de gang: een hele hoop staten en bevolkingsgroepen wouden onafhankelijk worden en hebben daar ook hard voor gevochten. België daarentegen had helemaal niet de bedoeling om onafhankelijk te worden. Het is eigenlijk een beetje per ongeluk gegaan. Kun je je het voorstellen? De Zuidelijke Nederlanden doelden enkel op een bestuurlijke scheiding en behoud van eigenheid, maar wouden nog steeds op economisch vlak en dergelijke samenwerken met de Noordelijke Nederlanden. Niet alles ging volgens plan...

We hoeven trouwens helemaal niet zo ver terug te keren in de tijd.
België is best een klein land als je het vergelijkt met andere Europese staten. Toch zijn we opgedeeld in drie verschillende taalgebieden: Nederlands, Frans en Duits. Daarnaast vinden we het ook ongelooflijk moeilijk om met al onze verschillende regeringen (vraag mij niet om je uit te leggen hoe de politiek hier in elkaar zit, want ik snap er zelf de helft nog niet van) overeen te komen. Wel hebben we een paar jaar geleden met onze geweldige politiek een wereldrecord gebroken. Hoera Hoera! Feest! Een wereldrecord! Nouja, domper op de feestvreugde, maar het is niet echt een record om trots op te zijn. We hebben namelijk dat record gehaald door 541 dagen zonder regering door te brengen. Jaja, zo lang heeft het geduurd voor die politiekers eindelijk overeen gekomen zijn.

Daarnaast zijn wij Belgen ook maar een vreemd volkje hoor. De Vlamingen en Walen komen in alledaagse situaties totaal niet overeen. Er worden constant grappen gemaakt over het volk aan de andere kant van de taalgrens -welke best grappig kunnen zijn, maar dat ter zijde- en de stereotypes van luie Waal en racistische of boertige Vlaming vliegen je om de oren. Van nationalisme niet veel sprake dus. Behalve wanneer de Rode Duivels spelen. Telkens er een of andere voetbalmatch of kampioenschap is met onze nationale ploeg, is het plots al nationalisme wat de klok slaat. Fangirlen over die oh zo geweldige speler van over de taalgrens, allemaal snel een grote belgische vlag uit het raam hangen, samen zat door de straten lopen en de Brabançonne zingen: het contrast met andere dagen kan niet groter zijn.

En dan nog een dingetje om af te sluiten: onze monumenten. Kan iemand mij eens komen uitleggen waarom één van de meest bekende monumenten van België een klein stenen mannetje is, die gezellig dag in dag uit staat te plassen voor publiek. En alsof dat nog niet genoeg is, vinden mijn lieve landgenoten het ook nodig om hem bij gelegenheden te verkleden. Dat ventje heeft een garderobe met maar liefst meer dan 700 kostuums. Ze-ven-hon-derd. Volgens mij heeft Kim Kardashian zelfs zoveel outfits niet hangen.

Wat vinden jullie van België?

Liefs,
Hanne .x

6 opmerkingen:

 1. Erg leuk om te lezen! Volgens mij ben ik zelf nog nooit in België geweest. Oh ja, ik ben er doorheen gereden telkens als we op vakantie gingen, maar verder ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, dat moet jij dringend eens langskomen! ;)

   Verwijderen
 2. Hah, zoveel liefde voor ons vaderland(je)! Best iconisch ook hoe we telkens herhalen dat 'french fries' eigenlijk Belgische frieten zijn. Ach ja, wat verwacht je dan ook van een land met een gigantisch monument dat bestaat uit ballen.

  Zeer leuk blogje om te lezen! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ach ja inderdaad die verdomde Fransen he ;p

   Verwijderen
 3. Ajj, leuk om te lezen. Maar België heeft ook wel mooie dingen hoor! Ik vindt Luikse wafels erg lekker en jullie heuvellandschap is ook prachtig! Bovendien zijn jullie veel slimmer dan wij Nederlanders (toch? XD) Jullie zijn ook best beleefd volgens mij want wij zeggen bijna nooit meer 'u' tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je zeg :) Onze wafels (en chocolade!!) zijn inderdaad overheerlijk hihi

   Verwijderen