woensdag 10 februari 2016

De Mol | Aflevering 1 en 2

Eindelijk is De Mol ook terug te zien op de Belgische televisie! We hebben dertien jaar lang moeten wachten op een nieuw seizoen, wat betekent dat ik van de eerste seizoenen niets meer weet. Door de grote hype die rond het programma hing in Nederland was ik er wel erg benieuwd naar en inderdaad: het programma stelt niet teleur. Ik ga proberen om af en toe met jullie te delen welke mensen ik verdenk en op basis waarvan. Ik weet echter wel niet of ik hier heel goed in ga zijn. Ik heb mezelf er namelijk al op betrapt dat ik eerder kijk naar wie vind ik sympathiek en wie niet, dan dat ik echt ga zoeken naar bewijzen van sabotage e.d. Maar ik ga mijn best doen! Laten we eens kijken wat ik tot nu toe al allemaal gevonden heb.
(Spoiler alert: Als je de tweede (en de eerste) aflevering nog niet gezien hebt, wacht je beter nog even met dit blogje te lezen)

Laten we beginnen bij Thibaud. Vanaf aflevering één had ik al niet zo'n fijn gevoel bij hem. Zo zei hij meerdere keren dat hij helemaal zeker wist wie de Mol was. Bluf? Of misschien is hij het gewoon zelf? Later kwamen we echter wel te weten dat Ruth, die er als eerste uitlag, één van zijn hoofdverdachten was. Daarnaast heeft hij ook dat vreemde krulletje op zijn briefje geschreven bij de stemming over het blijven of vertrekken van Ruth. Achteraf zei Thibaud wel dat het duidelijk een 'n' was (van nee) en dat hij zijn bril niet bij had, maar voor mij zijn dat toch flauwe excuses hoor. Wou de Mol voor een beetje opschudding en ruzie zorgen in de groep? Het werd in ieder geval niet geapprecieerd door de anderen.
Ik wil ook nog even iets anders aanhalen uit het begin van aflevering 2. Nadat de groep gestemd had of Ruth mocht blijven of niet, beantwoordden de ja-zeggers toch nog de vragen van Ruth. De vraag van Issabel luidde: "Als je naar buiten kijkt uit jouw appartement, zie je het bedrijf Vaes en zonen. Welk soort venootschap staat hierbij vermeld?" Issa wist het antwoord niet, maar Thibaud wel. Of dat zei hij toch. Hij was er zeker van dat het een nv is, aangezien hij daar af en toe passeert. Het eerste vreemde hieraan is dat Thibaud bij de nee-zeggers hoorde, dus waarom zou hij Ruth dan toch helpen terug te komen? Ten tweede was zijn antwoord ook gewoon fout. Alhoewel hij zogezegd zeker was van de nv, was het antwoord een pvba.

Gilles leerde in aflevering 2 tijdens de religieuze fiets proef als enige Wees Gegroet Maria in het Spaans vanbuiten. Op deze manier had hij natuurlijk meer kans dat de groep hem naar binnen zou laten gaan in de kapel, om de vraag op te lossen. Eenmaal je alleen binnen bent in die kapel is het heel eenvoudig om de vraag fout te beantwoorden. Deze proef is uiteindelijk ook mislukt doordat er twee van de veertien prentjes omgewisseld waren.

Cathy vond ik van in het begin al een beetje vreemd. Niet direct omdat ik concrete bewijzen had, maar gewoon omdat ze het zo hard speelt. Het is natuurlijk wel een spel, maar zo kom je dus niet echt sympathiek over. In ieder geval vond ik in aflevering 2 wel een aanwijzing om haar te kunnen verdenken. Wanneer de vraag uit de kapel bekent is en de groep concludeert dat ze een paar afbeeldingen over het hoofd gezien hebben keert Cathy terug. Zij zou gaan kijken naar die andere en dan snel terug naar boven fietsen om de ontbrekende antwoorden te zeggen. Zoals ook jullie gezien hebben, komt Cathy echter veel te laat aan bij de kapel, waardoor Gilles al naar binnen was. Achteraf zei Cathy wel dat ze nog geroepen en gefloten had en dergelijke, maar niemand had dit gehoord. Moeten we haar wel geloven? 

Hanne is iemand die ik totaal niet verdenk. Dit is jammer genoeg wel zo een gevalletje waarbij ik niet op bewijzen af ga maar op mijn gevoel. Ik vind Hanne echt een ongelooflijk sympathieke meid! Er zijn mij echter nog niet echt dingen opgevallen die haar verdacht maken, maar langs de andere kant ook nog niets waardoor ik haar als verdachte kan schrappen. 

En dat is bij Stijn wel het geval. In de eerste aflevering ving hij bij de lama-proef gewoon twee lama's in één keer! Achteraf zegt hij wel dat het puur geluk was, maar als Mol ga je toch iets meer je best doen om dat 'geluk' wat af te remmen.
In de tweede aflevering heeft hij trouwens ook een grote bijdrage geleverd. In het voetbalstadion hielp hij namelijk goed bij het oplossen van de raadsels en trapte hij vervolgens ook nog eens al zijn penalty's onmiddellijk binnen. Zelfs de 'dubbel of niets' -bal. Achteraf vroeg hij ook aan Hanne en Issa om een leugen te gaan rond vertellen, zodat hij toch ietsje meer verdacht zou lijken. 
Lijkt mij allemaal maar vreemd hoor, als je de Mol bent.

Bruno hoorde eerst niet bij mijn lijstje van verdachten, tot ik op het einde van aflevering twee een theorie van Hanne hoorde. Zij vertelde dat Bruno soms erg vreemd deed achteraan op de bananenboot. Zoals ze zei is het ook inderdaad slim gezien van de Mol om achteraan te gaan zitten. Wanneer je vooraan zit kan je namelijk helemaal niets saboteren: er zal altijd wel iemand zijn die het gezien heeft. Door het herbekijken van de beelden zag ik precies ook waar Hanne nog op doelde: soms lijkt het echt alsof Bruno de boot omtrekt, waardoor er weer opnieuw moest begonnen worden.

Over Manuella en Issa heb ik verder niet zo veel te vertellen. Ik vind ze tot nu toe niet verdacht, maar heb ze ook nog niet geschrapt van mijn lijstje. Wie weet kan ik in de komende weken mijn mening over deze twee dames (en de anderen natuurlijk) aanpassen.

Als je zelf ook meezoekt naar De Mol, vergeet dan zeker niet om de extra's te bekijken op de site. Hier kun je trouwens ook alle afleveringen herbekijken mocht je eentje gemist hebben of een verdachte scène zou willen herbekijken ;)

Wie heeft zich de afgelopen afleveringen bij jou verdacht gemaakt?

Liefs,
Hanne .x

15 opmerkingen:

 1. Ik heb niet echt een verdachte. Ik kijk vooral om te kijken naar die testen, er zitten wel interessante dingen tussen.
  Hou ook in het achterhoofd, dat alle informatie die vrijkomt, vrijgegeven wordt door de regie van De Mol. Zij kunnen dat dusdanig manipuleren dat je het simpelweg niet weet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard! Maar als je wilt meezoeken moet je het wel doen met de beelden die je krijgt he; gefilterd of niet...

   Verwijderen
 2. Ik denk dat diegene die zicht het kalmste houdt het wel eens zou kunnen zijn.. dus daarmee maakt Issa zich verdacht bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb helemaal nog geen goed beeld van Issa; hopelijk verandert dat snel ;)

   Verwijderen
 3. Ik ben eigenlijk vrij zeker dat het Stijn en Manuela niet zijn... Ook Gilles vind ik heel gedreven. Cathy zou een veel te opvallende mol zijn, de montages zetten haar veel te opvallend in een slecht daglicht. Het zou echt niet leuk zijn om als kijker dit nu allemaal al te weten. Hanne verdenk ik ook niet direct, al heeft ze wel de capaciteiten om het wel te zijn. Thibaud is voor mij zo'n gevalletje 'kandidaat die zich verdacht wil maken zodat anderen op hem stemmen en hij er langer in blijft'. Wie roept er nu al in aflevering één dat hij héél zeker is van zijn mol? Nee, volgens mij is hij het ook niet. Blijven voor mij Issa en Bruno over. Zij zijn zo opvallend onopvallend dat ze door het spel glippen alsof het niks is. Je ziet hen niet echt iets verkeerd doen, maar ze dragen ook niet veel bij tot de pot. Follow the money is een heel bekende ontmaskeringstechniek! ;-)
  Ik volg widm in Nederland al zo'n 10 jaar (al had ik het nog nooit juist haha :p)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa Bruno vind ik ook ergens wel verdacht! En zeker als je op deze manier naar het spel kijkt. Ooooh je bent een ervaringsdeskundige dus ;) hihi

   Verwijderen
 4. ik zit er helaas dit keer helemaal niet in, heb maar 2 afleveringen gekeken helaas! wel leuk dat je hierover schrijft x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah maar ik heb het over de Belgische versie he! Die is nog maar 2 afleveringen ver ;)

   Verwijderen
 5. De Vlaamse versie is wel anders dan de Nederlandse vind ik. Ik kijk ze beide! De vlaamse is ook duidelijk van een commerciële zender wat een geldbedragen haha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De Vlaamse versie is wel anders dan de Nederlandse vind ik. Ik kijk ze beide! De vlaamse is ook duidelijk van een commerciële zender wat een geldbedragen haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de Nederlandse nooit gekeken, dus ik zou het niet weten ;) En inderdaad het gaat echt om een grote hoop geld xp

   Verwijderen
 7. Zalig artikel! Leuk om dit te lezen :-D


  Liefs Astrid (Timeless Elegance)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, ik wist niet dat er nu ook een Vlaamse versie aan de gang is, wat leuk! Ik volg alleen de Nederlandse, dus ik kan helaas niet meepraten. Mocht je de Nederlandse versie gaan kijken: ik denk dat Klaas de mol is :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk he! Het origineel programma is eigenlijk Vlaams. Daarna hebben een hele hoop landen het concept over gekocht, zo ook Nederland:)

   Verwijderen