zondag 21 februari 2016

Nummers met een verhaal achter

Wanneer je bepaalde nummers na een hele tijd opnieuw luistert, komen er bij iedereen wel bepaalde herinneringen of gevoelens naar boven. Dat is ook een van de dingen die ik zo geweldig vind aan muziek. Vandaag wil ik met jullie een paar liedjes en de herinneringen die deze bij mij oproepen delen.


JCB SONG - NIZLOPI
Laten we beginnen met een hele mooie. Een paar jaar geleden heb ik in de lente/zomer een tijdje de gewoonte gehad om naar BBC Radio 1 te luisteren in plaats van naar de Belgische radiozenders. Zo kwam ik een hele hoop nieuwe liedjes tegen, waaronder ook 'JCB Song' van Nizlopi. Ik vond het echt een geweldig nummer en had het dus ook al snel gedownload. Wanneer ik moest studeren voor mijn examens in juni luisterde ik dan ook naar BBC Radio 1 of naar de nummers die ik van daar had. Elke keer als ik nu naar JCB Song luister en mijn ogen sluit, heb ik het gevoel dat ik terug buiten op de trampoline lig in de zon met een cursus bij mij. Het geeft mij een gelukzalig gevoel, zo op 1, 2, 3 terug in die zomer zijn. Alles lijkt zo zorgeloos en fijn. (wat misschien niet echt zo was toen, want ja examens, maar toch krijg ik dat gevoel.)

BIG BIG WORLD - EMILIA & JE HEBT EEN VRIEND - K3
Twee nummers die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, hangen voor mij toch heel nauw samen. Toen ik nog een klein meisje was, was mijn hobby dansen. Elke zaterdag of vrijdag ging ik naar de dansles en leefde ik mij een uur uit. Muziek heeft echt altijd door mijn aderen gestroomd. Wanneer de dansles ten einde was moesten we natuurlijk ook nog even stretchen. Dat deed onze lerares met ons op een rustig liedje, wat meestal 'Big Big World' of 'Je Hebt Een Vriend' was. 

IRIS - SLEEPING WITH SIRENS
De volgende herinnering is een minder vrolijke, want laat ons eerlijk zijn: iedereen heeft ook wel een hoop liedjes die hem aan een minder goeie periode doen terugdenken. Wanneer ik het liedje Iris hoor in de versie van Sleeping With Sirens (wat ik trouwens wel echt de mooiste versie van het nummer vind) denk ik terug aan een bewuste avond. Ken je die dagen waarop je je echt niet goed voelt, nogal down, maar gewoon niet kunt wenen? Zodat alles maar vanbinnen blijft zitten? Wel, ik had dus zo'n dag. Wanneer ik 's avonds in bed kroop besloot ik nog even muziek te luisteren, in de hoop een beter gevoel te krijgen voor ik in slaap viel. Wanneer ik bij dit nummer aanbeland was, kwam er plots iets los binnen in mij. En eindelijk kwam alles eruit, in de vorm van een grote huilbui. 

IK SPRING UIT 'N VLIEGMACHINE - EDDY WALLY
Afsluiten wil ik toch doen met een positieve herinnering. Elk jaar werd er bij ons op school door de kleuterklassen een 'grootouderfeest' gegeven. Alle klasjes deden dan een dansje en de grootouders mochten komen kijken naar hun kleine spruiten. In een bepaald jaar deed mijn klas een dansje op dit nummer van Eddy Wally. Ik herinner mij nog goed dat we zelf een soort parachutes geknutseld hadden van onder andere crepe papier als attribuut. Ook hebben mijn ouders jaren later nog meermaals gelachen met het feit dat ik er steevast van overtuigd was dat de tekst niet "Dan hoor ik het engelenkoor" maar "Dan hoor ik een engelenioor" was. Geen idee waar dat op moest slaan, maar ik bleef volhouden dat ik gelijk had. Wat een koppig meisje was ik toch! hihi

Welke liedjes roepen bij jou een herinnering op?

Liefs,
Hanne .x 

4 opmerkingen:

 1. Dat vind ik het mooie achter een lied, dat er zulke mooie herinneringen achter kunnen zitten! Tof geschreven

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaa, herinneringen.. Ik koppel ze ook vaak aan een boek en soms aan een geur of gerecht :P
  Zo vergeet je het in ieder geval niet hè.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha inderdaad, eigenlijk kun je het aan vanalles koppelen he

   Verwijderen