woensdag 20 april 2016

Mijn allereerste rijles!

Het is woensdag avond 6 april -lang leve vooruit schrijven- en ik zit in de zetel met een goed stuk chocolade, want jongens en meisjes, ik moet echt even bekomen. Ik ben namelijk net terug thuis van mijn aller eerste rijles. In de eerste week van de paasvakantie slaagde ik voor mijn theoretisch rijexamen (Hoeraa!) en in de tweede week is het dus tijd om aan het praktische deel te beginnen! Hoe die eerste rijles bij mij verliep? Dat vertel ik jullie vandaag maar al te graag, want ik moet toch even alles eruit gooien...


Met een hele hoop zenuwen stapte ik in de auto bij de persoon die ook mijn broer heeft leren rijden: pap. Bij mijn broer was alles vrij vlot verlopen, dus zag hij het wel zitten om dit nog een keertje overnieuw te doen. Dit keer met mij als leerling. Voor mijn eerste les reden we naar het plaatselijk industriepark, aangezien daar 's avonds zo goed als niemand rijdt. Daar aangekomen wisselden we van plaats en zat ik dus nu echt voor het stuur, klaar om te starten. Maar dan moest ik wel eerst mijn handrem naar beneden krijgen... Wat zat ik daar te prutsen haha. Jongens jongens wat was ik zenuwachtig zeg! Ik ben er nu nog altijd niet helemaal goed van. In het begin zorgde dit voor heel wat gegiechel, waar pap echt niet blij mee was. Uiteindelijk ging dit -gelukkig- wel over. De stress verminderde dan weer niet. Tegen het einde stond het wenen mij nader dan het lachen.

Waarom is het gaspedaal trouwens zo gevoelig? Ik had echt het gevoel dat ik meteen veel te snel ging wanneer ik het zachtjes aanraakte. Allemaal slechts een illusie: van pap moest ik toch eens wat meer gas gaan geven ooeps
Na een tijdje kwam er dan ook het moment dat pap me eens in tweede versnelling wou laten rijden. Dit betekende natuurlijk wel dat ik mijn snelheid wat moest gaan opdrijven. Uiteindelijk haalde ik de 30 km/u en had ik het gevoel dat ik een echte snelheidsduivel was. Dat was toch even eng hoor!

Telkens we aankwamen aan het einde van de doodlopende straatjes, moest er natuurlijk ook gedraaid worden. En ja hoor, uiteindelijk heb ik dat ook zelf kunnen doen, maar enkel als het ging zonder ook achteruit te moeten. Wanneer er wel achteruit keren bij was, moest ik de pedalen doen en nam pap het stuur en de schakeling over. Dit zorgde echter soms voor wat paniek bij mij. Bang om gas te geven enzo dus bijna niet vooruit gaan, om dan plots door de stress toch een stuk te hard op de gaspedaal te duwen...

Al bij al viel het echter best wel mee hoor. Ik klink hier nu misschien als de grootste rij-kluns ooit, maar volgens mijn rij instructeur heb ik het best goed gedaan. Ook heeft het industriepark nog steeds al zijn paaltjes en verkeersborden rechtop staan en heeft de auto van mam nog geen schade opgelopen.
Nu alleen nog hopen dat ik mijn zenuwen wat beter onder controle leer te houden. Als het elke keer dat ik de baan op ga zo'n stresserige bedoening wordt, denk ik niet dat ik mij later veel met de auto ga verplaatsen! hihi ;)
(Update: de volgende rijlessen gingen gelukkig met al heel wat minder zenuwen gepaard en ik begin het autorijden zelfs al best leuk te vinden!)

Hoe verliep jouw eerste rijles?

Liefs,
Hanne .x

14 opmerkingen:

 1. Omg, ik herken me zo hard in jou! Mijn 1ste les was op onze oprit en ja, ook een en al gestress hoor. Laat het me zo zeggen; ik heb nu een 12 keer gereden, en pakt dat ik 5 keer niet heb gehuild ofzo :') . Klinkt heel heel dramatisch, maar eigenlijk doe ik het al best goed, rij zelfs al op de 'grote baan' (al hou ik wel serieus allemaal auto's op en ben ik een keer in 4de versnelling afgeslagen oeps).
  Rij jij nu al op de weg, en hoe snel ben je al gedaan?

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ben nog niet op een drukke baan ofzo gegaan, maar wel een gewone. Jeetje toen er een bus passeerde werd ik helemaal gek: IS ER WEL PLAATS GENOEG VOOR MIJ??!?!? Ja dus haha.... Ik ben tot nu toe tot 50 km/uur of ietsje sneller :)

   Verwijderen
 2. Mijn eerste keer op de baan zal me ook nog lang bijblijven. Ik reed net als jij 30 km/uur en dacht dat ik immens snel ging, tot er een tractor me voorbij stak. Het blijft wel een grappig verhaaltje. Maar nu enkele jaren later, doe ik niets liever dan even de baan op te gaan met de auto, eens goed mee te zingen met de radio, en ben ik een goede chauffeur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha wat een geweldig verhaal lies! Ik vind het zelf ook steeds leuker worden. Alleen kan ik nog niet van de radio genieten. Ik zet hem altijd uit omdat ik me dan beter kan concentreren

   Verwijderen
 3. Die foto is zooo leuk! Ik herinner me die eerste rijles ook nog enorm goed, haha. Het gevoel dat je supersnel aan het rondrijden bent, terwijl dat met moeite 40km/uur is haha. Maar op een parking voelt dat ongelooflijk snel he. Maarre, het komt goed! Als je het even niet ziet zitten: denk dan eens aan alle rare mensen die je al met een auto hebt zien rijden. Het feit dat zij het kunnen, betekent dat jij het sowieso kan! :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! ja er rijdt wat rond he op de baan ;) Maar ik heb nu wel een hoop meer respect gekregen voor mensen die met de auto rijden haha

   Verwijderen
 4. Oh doe mij niet denken aan mijn eerste rijles of al mijn rijexamens.... Nog nooit zoveel stress gehad in mijn leven. Nooit meer! :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig moet je dat examen niet om de 5 jaar opnieuw afleggen he ;) stel je voor zeg...

   Verwijderen
 5. Ooh! Ik stress altijd net voor ik moet vertrekken tijdens het starten, altijd schrik dat de auto vooruitgaat schokken. Ik heb mijn theorie al sinds Februari 2015 en ik heb sindsdien nog maar twee keer achter het stuur gezeten. Vrees dat ik snel eens naar de rijschool moet bellen!

  Hoe gaat het rijden nu?

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat steeds beter, aangezien ik ook vaak ga oefenen. Dat zal bij jou ook vast snel verbeteren. Hop, snel bellen jij ;)

   Verwijderen
 6. Ah, de eerste keer op de baan, wat een beleving. Bij mij hangt het ervan af wie met me meerijdt. Als mijn mama meerijdt verloopt alles op wieltjes (pun intended), maar met mijn papa is dat een heel ander verhaal! Mijn eerste keer was op het oefenparcours in Eine en dat ging verrassend vlot aangezien ik er enorm lang over heb gedaan om gewoonweg te kunnen fietsen! Sinds mijn tweede ritje ben ik een gevaar op de Materse wegen, die je best kan vergelijken met een achtbaan ;D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb tot nu toe alleen nog maar met pap gereden. Mam komt later pas, wanneer ik al wat deftig kan rijden haha. Ik denk dat ik me maar een beetje weghoud van Mater als ik dat zo hoor ;) hihi xx

   Verwijderen
 7. Haha wat leuk om te lezen! Het lijkt mij echt fijn om mijn vader als rij instructeur te hebben, dan is het wat minder ongemakkelijk of zo lijkt mij, hihi. X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik zou het inderdaad een beetje awkward vinden met iemand anders. Gelukkig mogen ouders in België wél gewoon rijles geven! :D

   Verwijderen