woensdag 6 april 2016

Zingen voor een publiek?!

Afgelopen zaterdag vertrokken we 's morgens voor vier dagen naar het gezellige Zeeland. Een reisverslag komt er uiteraard nog aan, maar vandaag wil ik jullie eerst iets anders vertellen. Op deze reis heb ik namelijk iets gedaan waar ik zelf ongelooflijk trots op ben. Laat het mij een XL comfort escape noemen haha. Mensen die mij wat beter kennen, zullen hier vast van verschieten. Dat ik dit ein-de-lijk eens durven doen heb. Maar waar heb ik het nu precies over?


In de lobby van ons hotel stond een grote, zwarte vleugelpiano. Je kan je wel voorstellen dat het hartje van een muzikant smelt als ze dit ziet staan. Wanneer je dan hoort dat er ook op gespeeld mag worden, is het hek helemaal van de dam. Vorig jaar kwamen we al eens naar dit hotel en toen heb ik af en toe eens een piano liedje gespeeld. Dit ging echter gepaard met een hele hoop stress. Laat staan dat ik eens iets zou zingen. Want, voor degenen die het nog niet wisten, thuis zing ik heel vaak terwijl ik mij begeleid op de piano, gitaar of ukelele. Ik weet dat ik niet de allerbeste zangeres ben, maar vals is het zeker ook niet. Maar zingen voor een publiek? Nee, dank u...

Nouja, tot nu dan he. Mijn doel was om op deze reis toch ook eens te zingen in de lobby, waar dus zowel mensen die ik ken, als onbekenden zaten. Telkens ik namelijk iemand van mijn leeftijd ergens zie optreden denk ik: "Nou, dat wil ik ook eens doen zeg!" totdat de moment daar is: dan krabbel ik altijd terug. Ik hoef heus niet echte concerten te gaan geven of op grote podia te staan, maar op een vrijdagavond in een gezellig cafeetje wat spelen, of mij eens inschrijven voor een vrij podium event, zijn wél dingen die op mijn bucketlist staan. 

En op dit reisje heb ik dus de eerste stap gezet. De eerste keer dat ik zong had ik echt ongelooflijk veel stress. Jongens wat ben ik toch een onzekere miep. En wanneer er dan na het spelen een voorbijganger tegen mij zei ''Blijven oefenen he'', was het helemaal gedaan met mijn zelfvertrouwen. Ik nam deze uitspraak op als ''Nou, dat was niet zo mooi hoor. Jij moet nog heel wat oefenen". Het bleek dus wel dat deze man het helemaal zo niet bedoeld had en het juist mooi vond wat ik deed. Hij had alleen zijn opmerking wat anders mogen verwoorden.

Gelukkig waren er een hoop mensen van ons reisgroepje die mij verzekerden dat het echt goed was en geraakte ik zo al snel weer uit mijn dipje. De volgende dagen heb ik dan ook nog meermaals nummers gespeeld voor zowel een bijna lege lobby als voor een overvolle. 7 Years, Make You Feel My Love, Nobody's Wife, 9 Crimes en enkele andere zijn de revue gepasseerd. Kun je je voorstellen dat ik na een paar keer zelfs geen zenuwen meer had? Ik vond het gewoon onwijs leuk om te doen! Vraag maar aan andere mensen die erbij waren, volgens hen zat ik met een grote lach op mijn gezicht bijna te dansen aan de piano. 

Na het spelen kreeg ik ook altijd een applaus en complimentjes van hotel medewerkers en gasten die passeerden. Woorden zoals "talent", "prachtstem" en "kippenvel moment" blijven toch een hele tijd hangen in je hoofd. 
(even voor de duidelijkheid: ik schrijf dit hier niet neer om op te scheppen ofzo, maar gewoon voor mezelf zodat ik deze herinnering voor altijd kan bewaren. En ook gewoon omdat ik jullie wil tonen dat je soms gewoon eens moet DURVEN iets te doen.) 

Ik ben echt super trots dat ik dit heb durven doen en heb nu natuurlijk als doel om dit vast te houden en vaker te doen. (en nu het hier online komt, moeten jullie mij aan deze belofte houden he ;)).
Je ziet maar dat er heel wat moois kan gebeuren als je een stapje zet uit je comfort zone!

Wat is iets dat jij heel graag nog zou willen doen, maar niet goed durft?

Liefs,
Hanne .x

15 opmerkingen:

 1. Amaaai Hanne, dat is echt ZO goed van je!! Ik zie vaak een piano staan in een station ofzo en dan jeuken mijn vingers ook enorm, maar steeds maak ik mezelf dan wijs 'dat ik het niet zo goed vanbuiten ken'. Maar eigenlijk zou ik het ook eens moeten proberen. Ik kan me echt heel goed inleven in de stress-situatie haha, ik weet exact wat je bedoelt. Maar je mag echt echt wel trots zijn op jezelf! Goed bezig :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje!! Je moet het de volgende keer zeker eens doen! (denk maar aan mij dan hihi); je zal achteraf nog zo blij zijn! :D

   Verwijderen
 2. Wat supergoed van je Hanne! Echt knap dat je het toch hebt gedaan! Ik ben nu wel heel benieuwd naar je stem, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Veerle! Wie weet zet ik hier ooit wel eens een filmpje op ofzo ;)

   Verwijderen
 3. Wow, ik was wel even verschoten toen ik de titel las. Ons Hanne, die in het openbaar zong? Ik werd er onmiddellijk blij van om deze boodschap te ontvangen. Ik zou het zelf niet durven. Bij mij staat het ook al een tijdje op mijn bucket list. Je mag echt wel trots zijn dat je dit gedaan hebt. Chapeau! Hopelijk doe je dit in de toekomst wat vaker en kan ik eens een trouwe toeschouwer zijn ;) X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Komt vast wel meid! Ik ben er zeker van dat ook jij het ooit gaat durven. Als ik ooit eens van plan ben iets in de buurt te doen, hoor jij het als eerste haha ;)

   Verwijderen
 4. Oh Hanne ik ben supertrots op jou!
  Ik weet hoe het voelt haha, mij krijg je ook geen podium op als het om zingen gaat (ondanks alle zangles op school :') ).
  Tot vorige week. Het was een Sweet 16 en er was een vrij podium. Nou, alle getalenteerde mensen van de richting Muziek maakten daar natuurlijk gebruik van. Ik wilde niet. Tot het een uur of 12 was, en iedereen wat gedronken had :') . Ineens stond ik daar op dat podium, en het was geweldig :D !
  Zeker zo voort blijven doen zou ik zeggen :) .

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi dankje Laura! En ik ook op jou!! Wat goed zeg; we maken samen vooruitgang haha ;)

   Verwijderen
 5. Hanne, dat is gewoonweg super! Het stressmoment ervoor ken ik maar al te best, na jaren toneel heb ik het nog steeds vlak voor een voorstelling, maar het is eerder gezonde stress geworden. Je bent echt supergoed bezig, dus doe zo verder! (En een dikke 'speekmedaille' voor jou ;D) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Lisa!! ik ga mijn best doen om dit vol te houden hihi xx

   Verwijderen
 6. Súper stoer dat je dit gewoon hebt gedaan! Echt, dat vind ik écht heel knap van je. Goed dat je dit opschrijft en deelt om jezelf er aan het herinneren dat de complimenten die je kreeg écht waar zijn en dat je de stap hebt genomen om het te doen! Nogmaals, ik vind het knap hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aww wat lief zeg! Heel erg bedankt!! :) (ik vind het stiekem ook best dapper van mezelf hihi) x

   Verwijderen
 7. Súper stoer dat je dit gewoon hebt gedaan! Echt, dat vind ik écht heel knap van je. Goed dat je dit opschrijft en deelt om jezelf er aan het herinneren dat de complimenten die je kreeg écht waar zijn en dat je de stap hebt genomen om het te doen! Nogmaals, ik vind het knap hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen