zondag 19 juni 2016

Gekke biologie weetjes

Er bestaan heel wat verschillende soorten leerkrachten. Zo heb je niet alleen de strenge leerkracht en de leerkracht die constant grapjes maakt, maar ook de leerkracht die heel snel afwijkt van zijn les. Mijn biologie leerkracht is er eentje van die laatste soort. Tijdens het studeren voor mijn examen kwam ik een hele hoop interessante, grappige en nuttige weetjes tegen die hij ons vertelde tijdens een van zijn 'uitwijk-sessies'. Deze deel ik maar al te graag met jullie in de hoop dat jullie ze net zo interessant vinden als ik.

 • Bij 1 op de 500 mensen liggen alle organen gespiegeld. De lever ligt bij deze mensen dus links en de milt rechts. Je hebt hier zelf helemaal geen last van en zal het ook zo snel niet merken (tenzij je natuurlijk geopereerd moet worden en de dokters zien dat alles anders ligt bij jou).
 • Ookal herinner je je vaak niet wat je 's nachts gedroomd hebt, toch heb je elke nacht wel een paar dromen. Deze dromen zijn daarnaast ook een stuk belangrijker dan de meeste mensen denken. Zonder dromen ga je namelijk dood! Wetenschappers hebben met ratten een test gedaan, waarbij ze tijdens de slaap van de beestjes hen altijd weer wakker maakten van zodra ze in de droom fase kwamen. Ze mochten dus wel in een diepe slaap gaan, maar niet dromen. Ze hebben het even uitgehouden, maar na een paar weken gingen de ratten toch allemaal dood. Bij mensen werd dit experiment ook al eens uitgevoerd, maar dan slechts voor 1 week. Dit zorgde onder andere voor gezondheidsproblemen, concentratieverlies, veranderingen van het gedrag en ga zo maar door. 
  Goed dromen deze nacht is dus de boodschap. ;)
 • De beenderen van kippen zijn anders dan die van andere dieren. Wanneer je er namelijk op bijt gaan ze niet in stukken breken, maar versplinteren. Het kan dus best gevaarlijk zijn om de restjes van een kippenboutje aan je hond of kat te geven. Wanneer deze scherpe stukjes in hun maag terecht komen, kunnen ze namelijk een maagperforatie veroorzaken! Gelukkig gebeurt dat niet in alle gevallen. 
 • In zo goed als alle landen kunnen overleden mensen slechts orgaandonor zijn, als ze daar tijdens hun leven een formulier voor hebben ingevuld bij de gemeente. In België is het echter omgekeerd: je bent sowieso een orgaandonor, tenzij je een formulier hebt ingediend dat je dit niet wenst. Dokters in België vragen nog steeds eerst aan de familie of ze de organen van een overleden persoon mogen gebruiken om iemand anders leven te redden. Wettelijk gezien zijn ze hier echter niet toe verplicht en hebben ze het recht om dit te doen zonder toestemming te vragen. 
 • De afgesleten jeans is helemaal in. Tegenwoordig creëert men vaak dit effect aan de hand van enzymen. Vroeger ging dat echter anders: de broeken werden rondgezwierd in een grote lading stenen.
 • Baarmoederhalskanker is de enige soort kanker die via een virus verspreid wordt. De grootste verspreiders van dit virus zijn mannen, aangezien veel vrouwen tegen baarmoederhalskanker ingeënt zijn. Zelf hebben ze hier natuurlijk geen last van... 

Ken jij nog zo'n gek weetje?

Liefs,
Hanne .x

6 opmerkingen:

 1. Wow, het feitje dat je zonder dromen dood gaat is nieuw voor mij!! En ik wist ook niet dat in België je sowieso orgaandonor bent. Het gespiegelde orgaan feitje kende ik al wel (ik geloof van een serie op netflix, oeps...), maar de andere dus eigenlijk niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je leert nog eens iets bij he met je tijd op het internet door te brengen ;) haha

   Verwijderen
 2. Zalig dat je dit allemaal opgelijst hebt! Xoxo je biomaatje, H@nn€

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant om te lezen! Ik ben me vaak bewust van mijn dromen / nachtmerries en weet 's ochtends nog heel goed en gedetailleerd waarover ik heb gedroomd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat lijkt me echt super! Ik vergeet de mijne regelmatig...

   Verwijderen