zondag 31 juli 2016

Heerlijk gezonde thumbprint koekjes

Ik ben helemaal geen keukenprinses als het gaat om echte maaltijden op tafel toveren. Bakken is dan echter weer een ander verhaal. Ik vind het heerlijk om uren in de keuken door te brengen en allerlei zoetigheden uit de oven te toveren. Aangezien ik probeer om grotendeels een gezond leven te leiden, sta ik bij het bakken vaak voor een uitdaging. Recepten omvormen of gekke ingrediënten gebruiken is niet uitzonderlijk. Wanneer ik havermout of banaan gebruik, is er hier echter iemand in huis die niet moet weten van de koekjes of cupcakes (ookal zijn die meestal héél erg lekker). Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou kunnen zeggen, maar het is me dit weekend gelukt om ein-de-lijk iets gezonds te bakken dat zelfs mijn broer lekker vindt. Hallelujah jongens, wie had dat ooit gedacht ;) 
Heb jij ook zo iemand bij je thuis rondlopen? Dan kan dit recept misschien jouw redding zijn! 


Voor de koekjes heb ik mij op dit recept van Rachel gebaseerd en voor de vulling op dit recept van Erin. Ik heb echter ook een aantal aanpassingen gedaan, aangezien ik niet dezelfde ingrediënten in huis had en ik nu eenmaal graag dingen naar mijn eigen hand zet. 
Als je de hoeveelheden gebruikt die hieronder aangegeven zijn, zal je wel een beetje chocoladevulling over hebben. Je kan de ingrediënten van de chocoladevulling verminderen of die van de koekjes vermeerderen, om dit te vermijden. Of je kan natuurlijk ook de overschot in de koelkast bewaren om bij een ander baksel te gebruiken -of om tussendoor zelf naar binnen te lepelen ;)


De koekjes
1 + 1/4 cup speltbloem
2 eetlepels honing
3 +  1/2 eetlepels gesmolten kokosolie

Gooi alle ingrediënten samen in een kom en meng totdat het een geheel wordt. Voeg eventueel nog wat extra olie toe, als je merkt dat het deeg veel te kruimelig is. Kneed het in een balletje en verpak het in vershoudfolie. Leg het deeg voor een halfuurtje in de koelkast. (Ik heb met mijn verstrooid hoofd het balletje in de diepvries gelegd in plaats van in de koelkast... NIET aan te raden!)
Terwijl je wacht, kan je al een bakplaat bedekken met bakpapier en je oven laten voorverwarmen op 190°C. Wanneer het halfuur om is, verdeel je het deeg in kleine balletjes en duw je er met je vingers in het midden een putje in. Als dit niet lukt omdat het deeg te veel uiteen valt, kan je nog een beetje olie toevoegen.
Hoeveel koekjes je precies uit het deeg haalt, kan je helemaal zelf kiezen. Zelf ben ik een fan van grotere koekjes, maar als je liever kleine hapjes hebt, is dat even goed mogelijk.
Zet de koekjes vervolgens voor 10 minuten in de oven, totdat de rand goudbruin is. Plaats de koekjes op een koelrek en duw voorzichtig het midden opnieuw wat naar beneden. 


De chocoladevulling:
170 gram chocolade
1/4 cup sojamelk (of andere plantaardige melk) 
1/4 cup kokosolie
1 theelepel vanille extract
snuifje zout

Gooi al de ingrediënten in een pannetje en verwarm het op een heel laag vuurtje. Blijf goed roeren, zodat er zeker niets aanbrandt. Wanneer alles gesmolten en goed gemengd is, haal je de pan van het vuur. Laat de pan afkoelen en plaats deze vervolgens in de koelkast. Haal het mengsel om de 5 minuten uit de koelkast om er eens in te roeren. En dan is het wachten totdat je mengsel genoeg opgesteven is. Wanneer het dik genoeg aanvoelt, kan je het verdelen over de afgekoelde koekjes.

Et voila; de heerlijke, gezonde koekjes zijn klaar om naar binnen te spelen! 
Laat vooral even weten wat je van de koekjes vond, als je het recept zelf ook uitprobeert.

Liefs,
Hanne .x

PS: volgen jullie mij al op Pinterest? Daar vind je -onder andere- nog veel meer gezonde recepten!

4 opmerkingen:

 1. Mmm, deze koekjes met chocolade zien er heerlijk uit. Ik ga het recept zeker opslaan! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat je ze even lekker vindt als ik! :D

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Top! Laat maar weten wat je er van vindt :) x

   Verwijderen