zondag 10 juli 2016

Tussen welke studierichtingen ik twijfel

In september start ik aan het zesde en laatste jaar van het secundair onderwijs. Daarna begint voor mij een heel nieuw hoofdstuk: de universiteit! Ik kijk er -nu al- best wel naar uit, maar er is één probleempje: ik weet nog niet wat ik precies wil gaan studeren... Ik ga waarschijnlijk aan de UGent studeren, dus nam ik al eens een kijkje tussen al de studies die zij aanbieden. Er is echter zo veel waar je rekening mee moet houden: wat je goed kan, naar welke job er vraag is, welke bachelor op welke masteropleiding aansluit en bovenal wat je GRAAG doet. Gelukkig heb ik de grote keuze aan bacheloropleidingen al kunnen herleiden naar een klein aantal.BACHELOR OF LAWS IN DE RECHTEN
Advocaat worden heeft, toen ik nog in de lagere school zat, om de een of andere reden mij altijd interessant geleken. Onschuldige mensen, die ergens slachtoffer van geworden zijn, verdedigen: ja, dat zie ik wel zitten! Maar om elke dag een soort van ruzie te moeten staan maken met andere advocaten op de rechtbank, lijkt me dan weer niet echt iets voor mij. Ik geloof niet dat ik daar mentaal sterk genoeg voor ben. 
Dus: rechten wordt het toch maar niet.

BACHELOR OF SCIENCE IN DE KLINISCHE PSYCHOLOGIE
De laatste jaren heb ik er lang echt van overtuigd geweest dat ik psychologe zou worden. Ik wou mensen helpen, in het bijzonder jongeren met eetstoornissen of zware depressies en angststoornissen. Ik hoopte zelf om ooit een groot huis te kopen en daar dan, samen met een diëtiste enzo, een soort tehuis van te maken voor jongeren die zware eetstoornissen hebben en dan daar opgenomen konden worden. Ik ben echter door de jaren tot het inzicht gekomen dat ik net iets veel begaan zou zijn met deze mensen. Ik zou het niet los kunnen laten en er tijdens mijn privé leven nog veel te veel mee bezig zijn. Als het dan eens niet goed gaat met een patiënt, en je daar 's nachts of in het weekend constant aan moet denken, vind je geen rust meer. 
Dus: psychologie wordt het ook niet; uit zelfzorg, laten we maar zeggen. 

BACHELOR OF SCIENCE IN DE WISKUNDE
Ik volg momenteel de richting wetenschappen-wiskunde 8 en aangezien ik wiskunde vrij interessant vind en er ook best goed in ben, heb ik nu al iets meer dan een jaar het idee dat ik wiskunde wil gaan studeren. Tijdens de lessen dit jaar vroeg ik mij echter soms af of dit nou was wat ik mijn héle leven wou gaan doen. Ook is het allemaal niet heel concreet wat voor werk ik dan zoal kan doen. Wat wel interessant is, is dat je via deze bachelor aan verschillende masters kan beginnen. Zo moet ik nu nog niet heel concreet kiezen wat ik later voor job wil doen. 
Dus: wiskunde blijft een optie

BACHELOR OF SCIENCE IN DE INFORMATICA
Tijdens het rondkijken is er echter nog een mogelijkheid bijgekomen: informatica. Bij een bachelor wiskunde heb je een aantal informatica vakken en bij een bachelor informatica heb je ook een hele hoop wiskunde vakken. Als ik voor deze richting kies, ben ik dus niet die wiskunde echt kwijt, maar is het wel verminderd tot een portie die ik -denk ik- niet meteen beu ga zijn. Daarnaast lijkt programmeren enzo mij oprecht wel iets leuks om te doen. Vanuit deze bachelor kan ik ook naar verschillende masters gaan, waaronder ook de Master of Science in de Wiskundige Informatica. Dit is een master die je ook via de bachelor wiskunde kan doen en is eigenlijk een combinatie van de twee richtingen. 
Dus: bij deze is informatica ook een optie geworden.

En nu moet ik dus nog een keuze gaan maken tussen deze twee. Een hoop folders en brochures doornemen, naar info-dagen gaan en lessen meevolgen is dus de boodschap! Jullie horen het wel als ik een keuze gemaakt heb. ;) 

Welke opleiding volg jij of zou je graag volgen in de toekomst?

Liefs,
Hanne .x

6 opmerkingen:

 1. Oh, dit vond ik echt aangenaam om te lezen! Ik ben er vrij zeker van dat ik de kant met mijn talen ga uitgaan, maar nu is het nog kiezen tussen welke talen! Gelukkig heb ik - net zoals jou - nog en jaartje om daar eens over na te denken :) X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat kiezen! Zolang het maar iets is wat je graag doet he :) x

   Verwijderen
 2. Heel veel succes met je studiekeuze! x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt nog tijd genoeg hoor meid! Nu nog niet mee inzitten, geniet van je 6e middelbaar en je laatste Kerstvakantie :) Enne, als je rechten studeert hoef je geen advocaat of rechter te worden hoor! Je kan nog veel dingen uit :) Geniet van je vakantie Hanne! :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt!! Jij ook :) Ik weet dat ik nog genoeg tijd heb, maar het voelt niet zo goed om niet te weten waar ik naartoe wil

   Verwijderen