zondag 9 oktober 2016

Schooluitstapjes

Naar school gaan is zoals bij velen niet echt mijn favoriete activiteit. Al die lessen, drama tussen leerlingen, vervelende leerkrachten en hopen werk voor thuis. Nee bedankt. Gelukkig organiseert onze school soms ook hele fijne dingen. Zo stonden er de afgelopen weken enkele uitstappen op het programma: Fort Breendonk en twee dagen op bezinning. Benieuwd hoe ik dit alles ervaren heb?


FORT BREENDONK
Twee weken terug gingen we op vrijdag een halve dag naar Fort Breendonk en een halve dag naar het openluchtmuseum van Middelheim. Vooral dat eerste liet een diepe indruk op mij na. Fort Breendonk is een concentratiekamp geweest in WO II. Het is allemaal heel goed bewaard gebleven en veel van de dingen die je daar ziet, zijn nog echt dezelfde als toen. Onze gids (die trouwens echt geweldig was) heeft ons uitgelegd hoe een 'normale' dag in het leven van een Breendonk-gevangene eruit zag en wat de Duitse (én Vlaamse!) officiers zoal deden. Ook toonde hij ons af en toe een foto van iemand en vertelde hij ons dan wie dat was en wat er exact met die persoon in Breendonk gebeurd is. Sommige verhalen waren zo gruwelijk, dat ik bijna kon beginnen wenen. Ik kon, en kan nog steeds, niet vatten hoe iemand zulke vreselijke dingen kan doen en er dan ook echt van overtuigd kan zijn dat hij/zij iets goeds doet. 
Het was een heel heftige ervaring, maar ik ben toch blij dat we de kans gekregen hebben het Fort te bezoeken. Alle jongeren zouden eigenlijk ooit eens een concentratiekamp moeten bezoeken met school, gewoon om zich te realiseren hoe het er echt aan toe gegaan is. Want teksten lezen in een geschiedenis boek dringt lang niet zo hard door als het eens allemaal met je eigen ogen zien.


BEZINNING
Afgelopen donderdag en vrijdag ging het hele zesde jaar van mijn school op bezinning. Er waren heel wat verschillende mogelijkheden: in een abdij of klooster verblijven, vrijwilligerswerk doen, op staptocht gaan, een fietstocht doen en ga zo maar door. Ikzelf was op een bezinning in het Don Bosco jeugdcentrum in Groot-Bijgaarden en onze bezinning hadden ze heel mooi 'inspiratie-dagen' genoemd. Ik had het geluk met een heel toffe groep en fijne leerkrachten op stap te zijn. Want ja dit soort activiteiten valt of staat toch grotendeels door de sfeer die er hangt hé. 
Qua activiteiten was er een mooie afwisseling tussen rustige en meer actieve dingen. Zo hebben we een soort van teambuilding gedaan en gesport, maar was er ook een bezinningsmoment rond liefde, hebben we een brief naar onszelf geschreven en een geblinddoekte wandeling gemaakt.
Dat laatste was iets zeer interessants. Je liep per twee, met iemand die je niet kende, rond het voetbalveld. Een van de twee was geblinddoekt en de ander moest de geblinddoekte rond het veld leiden. Ondertussen was het de bedoeling dat je elkaar leerde kennen en babbelde over allerlei dingen. Na een rondje werd de blinddoek doorgegeven en draaiden de rollen om. Na deze wandeling moesten we binnen een blad invullen: hoe komt de persoon waarmee je wandelde over. Je moest vragen beantwoorden zoals 'is deze persoon ordelijk of een sloddervos', 'is deze persoon koppig of toegeeflijk' en ga zo maar door. Het was echt interessant om eens te zien hoe je over komt en wat voor indruk je nalaat op mensen bij een eerste ontmoeting.
Zelf had ik ook mijn gitaar meegenomen op bezinning (wat niet altijd eenvoudig was tijdens het treinreizen) en tijdens de vrije momenten haalde ik deze natuurlijk met veel plezier boven. Dan gingen we met enkele vrienden in mijn kamer zitten en zongen we een paar bekende liedjes zoals Wonderwall en Fast Car. Hoe langer we bezig waren, hoe meer volk er mijn kleine kamertje binnenstroomde: gezellig was het zeker!
Ik heb twee onwijs fijne dagen gehad en ben onze school opnieuw dankbaar voor deze mooie kans.

Heb jij ooit al eens een concentratiekamp bezocht?

Liefs,
Hanne .x

4 opmerkingen:

 1. Hoe goed dat je dit deed met school! Wil ik zeker ook nog eens naartoe. Is vast heel heftig, maar idd wel nodig om eens te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat we bezinning nog eens gaan moeten overdoen, het was gewoon te leuk :) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Wat dacht je van een reünietje? ;) X

   Verwijderen