zondag 20 november 2016

Hebben we feminisme nog nodig?

Feminisme: veel jongens en mannen -maar ook vrouwen- vinden het een belachelijk onderwerp, verspilling van tijd en gewoon dikke onzin. Deels omdat velen niet goed beseffen wat feminisme precies inhoudt en waar het precies voor staat. Deels omdat velen niet goed beseffen hoe zeer we feminisme nog steeds nodig hebben. En juist daarom wil ik dit onderwerp vandaag ter sprake brengen.


Als vrouw niets moeten weten van mannen, jezelf beter vinden dan het andere geslacht, vinden dat je meer moet krijgen dan mannen en ga zo maar door. Dat is geen feminisme, maar misandrie (ook wel gekend als mannenhaat).
Waar feminisme dan wel voor staat? Simpel: gelijkheid.
Een wereld waar vrouw en man evenveel betaald worden voor dezelfde job,
een wereld waar meisjes evenveel recht hebben op onderwijs als jongens,
een wereld waar vrouwen met evenveel respect behandeld worden als mannen.

Ook al zijn er een hele hoop landen waar de toestand veel erger is, toch is het hier in België en Nederland nog niet zoals het hoort te zijn. De vrouw wordt namelijk nog vaak ten onrechte beschouwd als object...
 • Zo mogen meisjes niet in topjes of met een te kort rokje naar school komen, aangezien dat de jongens zou kunnen afleiden van hun educatie. In plaats van de jongens te leren naar hun boeken te kijken en niet naar de meisjes, worden meisjes opgedragen zich om te kleden. 
 • Zo worden meisjes en vrouwen nageroepen op straat als een groepje jongens wil duidelijk maken dat ze haar er leuk uit vinden zien, wat je dus niet echt respectvol kunt noemen.
 • Zo zijn heel wat mannen er van overtuigd dat vrouwen zich mooi kleden en opmaken voor hén (ik hoorde het laats nog een van mijn leerkrachten zeggen). Naar mijn mening kleden mensen zich op een bepaalde manier om zichzelf te uiten, omdat ze er zelf goed uit willen zien. Niet voor het genot van een ander. 
In de hoop dat het duidelijk begint te worden dat er ook in onze cultuur nog heel wat werk is, dit laatste voorbeeld:
Laatst lazen we in de klas een tekst geschreven door een professor van de universiteit van Leiden. Hij besteedde enkele alinea's aan het uitleggen waarom het opvoeden van je kinderen en voor hen zorgen zoveel leuker is dan gaan werken: het zorgt voor levensgeluk en voldoening, terwijl een baan meestal uit saai werk bestaat.
Vol ongeloof vroeg ik mij dan af waarom deze man zelf zijn baan niet op gaf om zijn kinderen op te voeden, als dat toch zo veel leuker is. Op die vraag kreeg ik verder in de tekst een antwoord. De professor kwam namelijk aanzetten met een aantal stereotypen: een vrouw kan beter omgaan met kinderen, vrouwen zijn geboren opvoeders en verzorgers. Daarnaast werken vrouwen, volgens hem, meestal als verkoopster, schoonmaakster, cassière of secretaresse. In dit soort jobs krijgen ze toch geen kans om zichzelf te ontplooien. "Het ligt dan ook voor de hand dat de vrouw en niet de man haar baan opzegt als er kinderen komen." 
Ja hoor, door deze fantastische tekst gaan we nu uiteraard allemaal terug inzien dat de opvoeding van kinderen en het huishouden een "centrale opdracht in het leven van de vrouw" zijn...

Hoe staan jullie tegenover feminisme?

Liefs,
Hanne .x

6 opmerkingen:

 1. Zelf ben ik heel erg voor het gelijk staan van de mannen en vrouwen en ik vind het dus ook een grote onzin dat dat in Nederland (en België) nog steeds niet zo is. We leven al in een democratie hoe moeilijk kan het zijn dat de mannen en vrouwen ook op een gelijke plaats komen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tjah, blijkbaar is het voor sommige mensen toch moeilijker dan je zou denken he... :/

   Verwijderen
 2. Ik noem mezelf een feministe en daar ben ik trots op. Ik heb een paar maanden geleden een documentaire gezien op Netflix over de positie van vrouwen in films. In romantische komedies is de vrouw altijd op zoek naar een man die haar leven compleet kan maken, zodat ze gelukkig is. Dan heb je nog het feit dat de kleding van vrouwen in films ook helemaal anders is dan hoe we die in het echt dragen, helemaal niet zo verleidelijk. Ik vind dat vrouwen gelijk moeten behandeld worden als mannen en dat wij evenveel recht hebben op alles wat een man heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, in de kunstwereld is het net zo: vrouwen komen heel vaak voor op kunstwerken als model, maar werken van vrouwelijke kunstenaars zie je maar weinig hangen in musea

   Verwijderen
 3. Pff, over wat die professor zegt, dat is echt BELACHELIJK, ik kan niet onder woorden brengen hoe stom ik vind wat die man zei. Kijk, dat vrouwen het kind in de buik dragen en baren, betekent nog niet dat het kind helemaal alleen aan hun zorgen zijn toevertrouwd. Een man zegt toch ook niet: m'n vrouw krijgt een kind, in plaats van, wij krijgen een kind? Ik ben blij dat ik in de samenleving leef waarin ik in ieder geval gewoon naar school mag en niet thuis moet leren borduren of zoiets (ik zou mezelf honderd keer prikken waarschijnlijk:) xx

  BeantwoordenVerwijderen